Lessons learned

Alternatief voor vroegpensioen

Eerder stoppen met werken op 65 jaar kan nog steeds. Wist u dat doorwerken tot AOW helemaal niet verplicht is en er genoeg mogelijkheden zijn om het AOW-gat op te vullen? 

 

Verschoven AOW- en pensioenleeftijd, hoe zit het nu precies?

Door wettelijke maatregelen werd de AOW-leeftijd (geleidelijk) opgeschoven naar inmiddels 67 jaar en 3 maanden. En ook de pensioenleeftijd moest opschuiven naar 68 jaar. Dit is echter alleen van toepassing op de toekomstige opbouw en niet voor het reeds opgebouwde pensioen.

 

Doordat de pensioenfondsen alles gingen doorrekenen naar de nieuwe pensioenleeftijd is iedereen gaan geloven dat doorwerken tot de AOW-leeftijd een verplichting is en dat eerder stoppen de werknemer heel veel geld gaat kosten. Voor een groot deel fabels.

Doorwerken tot de AOW-leeftijd is niet verplicht

Het pensioen dat is opgebouwd op 65 jaar kan nog steeds ingaan op 65 jaar. Het enige dat niet ingaat is de AOW. Dus om te stoppen op 65 jaar, zoals jaren geleden niet meer dan normaal was, moet er ‘slechts’ een oplossing gevonden worden voor het feit dat de AOW nog niet ingaat. Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit AOW-gat te overbruggen.

Vrijblijvend een persoonlijke pensioenberekening op maat aanvragen

Doorwerkgever werkt samen met Prometheus Advies die voor u alle mogelijkheden op een rij kan zetten.

 

In deze tijd zien we dat werknemers de balans tussen werk en privé erg belangrijk vinden en daar ook graag eigen keuzes in maken. Daarom is het belangrijk dat u of uw werknemer goed wordt geïnformeerd over zijn/haar persoonlijke situatie en de gevolgen van de keuzes. Zo kan hij/zij zelf bepalen of het gewenste doel wordt bereikt.

Download de whitepaper Oplossingen voor oudere werknemers om te stoppen op 65 jaar.

Met deze whitepaper geeft Prometheus Advies inzicht in de knelpunten van een Generatiepact en draagt andere oplossingen aan. Download de whitepaper en deze is direct zichtbaar onderin uw browser. 12

Pensioen uitstellen

Nu de AOW is opgeschoven communiceren pensioenfondsen alsof het pensioen ook moet worden opgeschoven. Maar dat hoeft niet. Het is immers opgebouwd op basis van een pensioenleeftijd van 65 jaar. Uitstel geeft weliswaar een hogere uitkering maar dat komt omdat:

 

Het pensioen pas later ingaat en dus ‘korter’ wordt uitgekeerd

EN

Er nog een aantal jaren wordt doorwerkt wat weer nieuwe pensioenopbouw oplevert.

 

In beide gevallen dus gewoon een sigaar uit eigen doos.

Stoppen met 65 jaar

Uw werknemer kan met 65 jaar gewoon het pensioen laten uitkeren, wat hij/zij een aantal jaren geleden ook niet meer dan normaal vond. Het probleem is dat er dan alleen nog geen AOW wordt uitgekeerd. Dit wordt het nieuwe AOW-gat genoemd.

 

Opvullen van het AOW-gat

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om dit AOW-gat op te vullen.
– Uw werknemer kan een gedeelte van het pensioen uitruilen voor een AOW-overbruggingspensioen.
– Uw werknemer kan stoppen met een uit te keren ontslagvergoeding.
– Uw werknemer kan flexibel of nog een paar dagen per week bij u blijven werken op basis van nieuwe afspraken en voorwaarden. Dit kan gemakkelijk via de Doorwerkregeling van Doorwerkgever.

 

Of natuurlijk een combinatie van de bovenstaande opties.

Vraag vrijblijvend een pensioenberekening op maat aan

Bent u geïnteresseerd in een advies op maat? Vraag vrijblijvend een persoonlijke berekening aan voor uzelf of uw werknemer. Prometheus Advies neemt dan contact met u op.

Op bezoek bij Tendermanager Herman (65)

Herman van den Noort is 65 jaar, werkt als tendermanager in de infrastructuur en gaat bijna met pensioen. Daarna gaat hij gewoon door en daarom gingen wij bij hem langs.

 

De ideale manier van doorwerken

Herman heeft zelf aangegeven door te willen werken als hij de AOW-leeftijd bereikt. Ongeveer een jaar, misschien iets langer. “Samen met mijn werkgever hebben we gekeken naar de opties. Gedetacheerd worden wil ik niet want daar verdient de detacheerpartij te veel geld aan en als zzp’er doorgaan vind ik teveel administratief gedoe. Toen kwamen we bij de Doorwerkregeling van Doorwerkgever en dat is voor zowel mijn werkgever als voor mij de perfecte manier van doorwerken.

 

Op de werkvloer

Herman vindt het fijn dat hij straks nog even doorgaat. Zo kan hij zijn werkende leven goed afbouwen en komt hij niet ineens in een zwart gat terecht. Daarbij draagt hij zijn kennis over aan een heel team.

Niet alleen hij vindt het fijn dat hij er straks nog is. Ook het team dat hij aanstuurt is blij dat hij nog even blijft. “Ze nemen alles wat ik zeg aan als waarheid”, aldus Herman. Dus toen ik vroeg of zij geloven dat u de directeur bent wanneer u dat zegt, antwoordde hij met een knipoog: “ja, zo ongeveer wel”.

Net als Jan en Ria heeft Herman zelf aangegeven dat hij wilde blijven. Er was nog niets geregeld voor doorwerken na pensioen, maar Herman is blij dat hij dit bespreekbaar kon maken en hij samen met HR naar een goede oplossing hebben gezocht.

Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk het filmpje!

Doorwerken is eigenlijk heel gewoon

Als u het woord ‘door’ weghaalt gaat het om werken

 • Doorwerken als beheerder

  Jos is beheerder van een oude chocoladefabriek die hij eigenhandig heeft leeggeruimd. Nu vertelt hij aan gasten over de rijke historie van het pand.

 • Doorwerken als secretaresse

  Lidy is werkzaam als telefoniste/receptioniste bij de Nierstichting. Zij is altijd in voor een praatje en ontvangt haar gasten met veel warmte tijdens ziekte en vakanties van haar collega's.

 • Doorwerken als magazijnmedewerker

  Ton is een tweede carrière gestart als magazijnmedewerker. Dit doet hij elke ochtend, vijf dagen in de week. Zo houdt hij ook nog wat tijd over voor de andere dingen die hij belangrijk vindt.

Voordelen Doorwerkregeling

De Doorwerkregeling heeft voordelen voor opdrachtgevers en doorwerkers

Voordelen Doorwerkregeling opdrachtgevers

 • Mogelijkheid om doorwerkers flexibel in te zetten na pensioen zonder oproepverplichting van minimaal 4 uur

 

 • Maximale service- en dienstverlening tegen een zeer voordelige omrekenfactor van 1.39 of 1.49 per gewerkt uur

 

 • Zekerheid dat Doorwerkgever zich houdt aan de correcte uitvoering van de regeling door de controle van de Belastingdienst

 

 • De twee grootste voordelen ten opzichte van de Wet werken na AOW zijn dat u geen pensioenpremie hoeft af te dragen en dat Doorwerkgever de doorwerker 6 weken doorbetaalt bij ziekte. De eerste twee dagen gelden als wachtdagen. Deze dagen heeft de doorwerker geen recht op een vergoeding.

Voordelen Doorwerkregeling doorwerkers

 • De uren kunnen per week en naar behoefte worden afgestemd met de werkgever

 

 • Doorwerkgever bewaakt de wet- en regelgeving voor de doorwerker

 

 • Uw hele administratie rondom doorwerken wordt geregeld door Doorwerkgever en is inzichtelijk in uw persoonlijke online account

 

 • Doorwerkgever verzekert de doorwerker 6 weken van inkomsten bij ziekte. De eerste twee dagen gelden als wachtdagen. Deze dagen heeft de doorwerker geen recht op een vergoeding.
Download whitepaper doorwerken na pensioen

Whitepaper: Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd vs. Doorwerkregeling van Doorwerkgever

Gepensioneerden werken bij Doorwerkgever via de Doorwerkregeling. Een andere manier om door te werken met gepensioneerden is via de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Als specialist in doorwerken na pensioen hebben wij beide vormen naast elkaar gezet en vergeleken. Zo kunt u zelf kiezen welke vormt het beste bij u past.

De specialist in doorwerken na pensioen

Al sinds 1996

Ontstaan van de Doorwerkregeling

Het bemiddelen van gepensioneerden was in 1996 al een grote vraag uit de markt: goedkope, flexibele maar ervaren en competente werknemers. Er was alleen niets geregeld voor doorwerken na pensioen. Werkgevers liepen te grote risico’s en doorwerkers wisten niet waar ze aan toe waren. Zo ontstond in 2007 dé Doorwerkgever: de eerste werkgever voor doorwerkende gepensioneerden. Van 2008 tot 2016 hadden wij onze eigen doorwerkCAO. Hierdoor konden werkgevers en doorwerkers met elkaar doorwerken in een onbeperkt aantal contracten van 3 maanden. Een prachtige oplossing die werkte voor alle partijen.

 

Door de komst van de Wet werken na AOW per 1 juli 2016 is doorwerken na pensioen in Nederland nu gelukkig wel geregeld. Met onze jarenlange ervaring als Doorwerkgever en de drive om altijd op zoek te gaan naar de beste oplossing voor flexibel doorwerken hebben we in 2016 de Doorwerkregeling ontwikkeld. Flexibeler en goedkoper dan een eigen dienstverband en hét alternatief voor een zzp-constructie.

Arbeidsparticipatie gepensioneerden in 2015

650%
660%
670%
680%
690%
Blog alles over doorwerken

Doorwerkverhalen van doorwerkers, lessons learned, onderzoeken, feiten en cijfers