Nederland telt een groot aantal huizen en huishoudens en dit aantal is nog steeds groeiende. Aan een huis alleen hebben we niet zo veel. Deze moet ook nog ingericht worden. Van kast tot bed en compleet met wasmachine en koelkast. Daarin heeft u in de functie van bijrijder een belangrijke taak. Als chauffeur B kunt u al aan de slag als bijrijder.
Wat is een bijrijder?
Het beroep bijrijder is ontstaan vanuit het beroep vrachtwagenchauffeur. Doordat de bijrijder en de chauffeur elkaar konden afwisselen met rijden waren ze sneller op plaats van bestemming. Op deze manier wordt er steeds minder gebruik gemaakt van een bijrijder. In de detailhandel is de vraag naar bijrijders nog erg groot en neemt deze alleen maar toe. U rijdt in dit geval met de chauffeur of bezorger mee. De taak van de bijrijder is het afleveren van de goederen die worden vervoerd. Het gaat hier om goederen die niet door de chauffeur alleen afgeleverd kunnen worden. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het vervoeren van witgoed, meubels of zware elektronica apparatuur. Samen met de chauffeur zorgt u ervoor dat deze goederen goed worden afgeleverd en netjes bij de klant in huis komen te staan.
Wat doet een bijrijder?
Als bijrijder werkt u als een team met de chauffeur samen. Het kan zijn dat u bestellingen voor een bedrijf moet vervoeren en afleveren of namens een verhuisbedrijf een verhuizing verzorgen. U start de dag samen met de chauffeur door de goederen in het voertuig te laden en gaat daarna op pad.
De bijrijder hoeft niet te rijden, maar het is wel belangrijk dat u in het bezit bent van een rijbewijs. In geval van nood moet u namelijk in staat zijn om het stuur over te nemen. Ook kan het nodig zijn de chauffeur te assisteren bij diverse verkeershandelingen. Naast het correct afleveren van de goederen kan de bijrijder ook verantwoordelijk zijn voor de installatie van de apparatuur. Zoals bij was- en vaatwasmachines het geval is. Deze worden door de chauffeur en bijrijder(s) afgeleverd en ook direct geïnstalleerd. Het installeren van de producten is vaak de taak van de bijrijder. Zo zorgt u ervoor dat u de klant tevreden achterlaat wanneer u weer vertrekt.
Welke competenties heeft u nodig als bijrijder?
Belangrijke competenties die u nodig heeft om een goede bijrijder te worden zijn samenwerken en klantgerichtheid. U moet altijd met de chauffeur samenwerken en heeft veel contact met de klanten. Goede sociale vaardigheden zijn hierbij ook zeer gewenst. Daarnaast is het belangrijk dat u een goed technisch inzicht heeft, u moet namelijk vaak verschillende apparaten installeren. Omdat u gedurende een werkdag veel in de weer bent zware apparaten is een goede conditie en veel energie van essentieel belang.
Wat heeft u nodig om een goede bijrijder te worden?
Naast dat het belangrijk is dat u in het bezit bent van rijbewijs B is er geen specifieke studie nodig om bijrijder te worden. Wel kan het hebben van rijbewijs C een mooie aanvulling hierop zijn, om zo breder ingezet te kunnen worden. Vaak bent u als bijrijder werkzaam bij een transportbedrijf, elektronica en witgoed warenhuis of bij een verhuizer. Wanneer u hier al ervaring in heeft kan dit u helpen om uw functie als bijrijder zo goed mogelijk uit te voeren.
Door: Lianne van der Stoep
[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]