Doorwerken als taxichauffeur is stiekem zijn hobby

door | apr 19, 2017 | Chauffeur, ervaringsverhalen | 0 Reacties

Op een doordeweekse woensdag zat ik gezellig aan de thee bij een vriendin. De tijd gaat dan altijd sneller voorbij en voor ik het wist ging mijn telefoon. “Met Lianne”, zo nam ik op. “Van der Stoep, rij niet met je wielen door de poep”, hoorde ik aan de andere kant van de lijn. Nou, als je als chauffeur mij zo durft aan te spreken aan de telefoon, dan durf ik hem ook wel eens flink aan te tand te voelen. Toen ik zag dat de chauffeur Jaap was, een chauffeur die mij gedurende 3 jaar bijna dagelijks naar mijn werk bracht, wist ik het zeker: ik heb wel zin in een gezellig gesprek. 

Van slager en worstenmaker naar doorwerken als taxichauffeur

Vol enthousiasme begint Jaap te vertellen over zijn werk. 42 jaar lang is hij met veel plezier slager en worstenmaker geweest. Hij had een leidinggevende functie, maar na een overname van het bedrijf was hij niet de enige met deze functie. Helaas, twee kapiteins op één schip bleek niet werkbaar en zo belandde Jaap op 56-jarige leeftijd in de WW. Dit was een zeer zware beproeving voor Jaap. Zo vertelt hij dat hij eigenlijk iemand is die totaal niet thuis kan zitten en daarnaast eigenlijk ook geen hobby’s heeft. Ondanks dat hij gemiddeld 3 sollicitatiebrieven per week verstuurde, verliep alles erg moeizaam. Toen bleek dat het erg lastig zou worden om weer als slager aan de slag te gaan, solliciteerde Jaap op de meest uiteenlopende functies. Zo kwam hij na 4 lange jaren in de WW uiteindelijk bij een taxibedrijf terecht.

De veelzijdigheid en afwisseling maakt dit vak mooi

Jaap, inmiddels 68, was 60 jaar toen een baan als taxichauffeur op zijn pad kwam. Hij was erg blij met deze kans, want de ervaring had hij niet. Dit betekende dat Jaap op zestigjarige leeftijd de schoolbanken weer in moest om de benodigde papieren te behalen. Jaap was gedurende 3 maanden weer fulltime bezig met leren. “Dit was best pittig”, vertelt Jaap. “Maar gelukkig hielp mijn vrouw. Samen zaten we heel wat avonden te leren.” Dit wierp zijn vruchten af en Jaap slaagde voor zijn chauffeurspas. Vanaf toen ging hij fulltime doorwerken als taxichauffeur. Hij reed de voorkomende ritten; van Schipholritten tot leerlingenvervoer en van ziekenvervoer tot het vervoeren van feestgangers, niets ging en gaat Jaap uit de weg. Dat maakte mij nieuwsgierig naar wat Jaap nu het leukste aan zijn werk vindt. Er echt iets uitpikken kan Jaap niet. “De veelzijdigheid en afwisseling maakt het juist zo mooi”, zegt Jaap. Over het minst leuke kan hij echter wel heel stellig zijn: “Ik houd er echt niet van om uitgaanspubliek te vervoeren. Je hebt dan vaak te maken met mensen die aardig diep in het glaasje hebben gekeken en dan zijn ze niet de meest fijne mensen om te vervoeren.”

Doorgaan zolang het verantwoord blijft

Vlak voor het bereiken van zijn AOW-gerechtigde leeftijd kreeg Jaap helaas te maken met het faillissement van zijn werkgever. Dit betekende echter niet dat Jaap thuis ging zitten om te genieten van zijn pensioen. “Ben blij dat ik nog kan werken, zo blijft het gezellig thuis”, vertelt hij. Hij kon aan de slag bij het bedrijf wat Jaap al goed kende door intensieve samenwerking met zijn vorige werkgever. Daar werkt hij nu 3 a 4 dagen in de week. Na dit hele gesprek verbaast het mij niets dat hij daar snel aan toevoegt “wanneer ze me meer nodig hebben, doe ik dit graag”.

Jaap zegt wel dat hij geen hobby’s heeft, maar ik denk dat doorwerken als taxichauffeur stiekem zijn hobby is. Wel is hij heel reëel als ik hem vraag wanneer hij stopt met werken. Zijn chauffeurskaart is geldig tot en met 2019, maar belangrijker nog het moet wel verantwoord zijn. Hij gaat dus door zolang het verantwoord is. Voor Jaap hoop ik dat het nog wel even duurt voordat hij stopt met werken. Ik heb namelijk een fijne, gezellige rit gehad en hoop dat ik Jaap nog regelmatig mag tegenkomen als taxichauffeur!

 

Door Lianne van der Stoep

 

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]