Het aantal vacatures in de automotive branche is hoger dan ooit. Maar regeren is vooruitzien, dus gaat een waardevolle werknemer binnenkort met pensioen en heeft u in deze schaarse arbeidsmarkt nog geen vervanging gevonden? Wellicht is de werknemer wel bereid om langer voor u door te werken wanneer u dat tijdig vraagt.
Zegt de werknemer ja? Geen zorgen, dan is de Doorwerkregeling dé oplossing.
De Doorwerkregeling biedt u en uw werknemers de mogelijkheid om onbelemmerd en flexibel door te werken met een aanvullend inkomen naast hun pensioenuitkering. De kern is dat u als opdrachtgever en de werknemer als doorwerknemer in alle vrijheid en zorgeloos kunnen blijven samenwerken op een manier die u beide met elkaar afspreekt.
Als werkgever bent u niet gebonden aan de werkgeversrisico’s die er wel zijn bij een regulier loondienstverband. Geen werkgeversverplichtingen, maar gewoon samen afspraken maken over de inzet en de duur. En dat kan iedere keer weer opnieuw.
Kortom, het oplossen van het personeelstekort begint dicht bij huis. De Doorwerkregeling helpt u als werkgever om de kennis en ervaring van oudere medewerkers te behouden. Dé oplossing voor medewerkers met passie voor hun vak, die nog kunnen én willen doorwerken. Bijvoorbeeld als monteur, plaatwerker, autospuiter, of in functies als chauffeur, verkoper of receptionist.
Geen gedoe, goed geregeld.
Marlon legt u graag uit hoe de Doorwerkregeling werkt:
Marlon Boekling
Adviseur
Maak kennis met onze Associate Partner:
Wijnand Mebius heeft ruime leidinggevende en bestuurlijke ervaring in de automotive sector. Hij zet zich als adviseur speciaal in voor organisaties in deze sector die op zoek zijn naar mogelijkheden om medewerkers ook na hun pensionering duurzaam inzetbaar te houden.
De sector maakt al veel gebruik van gepensioneerden die een leuke bijbaan vinden, bijvoorbeeld als hiker, maar wat vaak vergeten wordt, is dat er ook voor werkgevers zélf kansen liggen om oudere, vakbekwame medewerkers te vragen om de samenwerking nog een aantal jaren op een prettige manier voort te zetten.
Wijnand Mebius
Zijn er in uw organisatie werknemers die binnenkort met pensioen gaan en wellicht in staat zijn om langer door te werken? Dan helpt Wijnand u graag om het gesprek aan te gaan.
Bel of mail gerust met Wijnand via 06-46741658 of wijnand@doorwerkgever.nl.
De Doorwerkregeling vergeleken met andere overeenkomsten:
De voordelen van de Doorwerkregeling toegelicht:
Is het mogelijk om direct door te werken bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd?
Hoe verhouden de WAB en WAS zich tot de Doorwerkregeling?
De Doorwerkregeling past volledig binnen de kaders van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)/Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Doorwerkgever vrijwaart je als opdrachtgever volledig voor de werkgeverrisico’s.
Welke premies betaal ik als werkgever nadat een werknemer de AOW-leeftijd bereikt?
Wanneer een AOW-gerechtigde werknemer gaat doorwerken hoeft de opdrachtgever geen werkgeverspremies te betalen voor de WW, Ziektewet, WAO, WIA en de AOW. Via de Wet werken na AOW houdt de werkgever wel loonbelasting en premie voor de Zorgverzekeringswet in en betaalt hij de werkgeverspremie voor de Zorgverzekeringswet over het loon van de AOW-gerechtigde werknemer. Via de Doorwerkregeling houdt Doorwerkgever loonbelasting en premie voor de Zorgverzekeringswet in op de vergoeding van de doorwerknemer.
Draag ik pensioenpremie af als er wordt doorgewerkt na de AOW-leeftijd?
Op grond van de Doorwerkregeling hoeft nooit pensioenpremie afgedragen te worden. De werkgever betaalt wel pensioenpremie als de werknemer via de Wet werken na AOW aan het werk gaat en in de CAO is geregeld dat de AOW-gerechtigde werknemer gelijk behandelt dient te worden als de overige werknemers.
Gelden er bij de Doorwerkregeling regels over de duur en het aantal contracten?
Wanneer een werkgever via de Wet werken na AOW met een AOWgerechtigde werknemer wil doorwerken heeft hij te maken met een keten van tijdelijke contracten. De werkgever mag 6 tijdelijke contracten in 4 jaar (48 maanden) verstrekken voordat de AOWgerechtigde werknemer een vast contract moet krijgen. De keten gaat pas in vanaf het moment dat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt en blijft in stand wanneer de periode tussen de contracten niet langer dan 6 maanden is. Bij de Doorwerkregeling is dit niet het geval. De opdrachtgever hoeft zich niet druk te maken om het aantal en duur van de tijdelijke contracten en de periode hiertussen. De doorwerknemer kan onbelemmerd worden ingezet als werkgever en doorwerknemer dat overeenkomen.
Kan ik de samenwerking met een doorwerknemer op ieder moment stopzetten?
Is de CAO nog van toepassing bij doorwerken na AOW?
Moet ik een doorwerknemer doorbetalen als er (tijdelijk) geen werk is?
Moet ik een doorwerknemer doorbetalen wanneer deze ziek is?
Heb ik een re-ïntegratieverplichting bij doorwerken na AOW?
Wanneer een werkgever een AOW-gerechtigde werknemer in dienst heeft via de Wet werken na AOW, dan heeft de werkgever een beperkte re-integratieverplichting bij ziekte. De werkgever dient de AOW-gerechtigde werknemer gedurende 6 weken te re-integreren (afhankelijk van CAO). Is de doorwerknemer aan het werk via de Doorwerkregeling dan stopt het werk en de inzet per direct en is er geen re-integratie verplichting.
Kan ik via de Doorwerkregeling ook werken met vroeg-gepensioneerden?
Het is niet mogelijk om via de Wet werken na AOW door te werken met vroeg-gepensioneerden. Deze blijven vallen onder reguliere wetgeving. Via de Doorwerkregeling kunnen vroeg-gepensioneerden wel doorwerken als een doorwerknemer, vanwege de afspraak die Doorwerkgever heeft met de Belastingdienst.
Werkgever aan het woord:
Vallei Autogroep
Bedrijven met doorwerknemers:
De doorwerknemer werkt door uit vrije wil en met grote flexibiliteit.