Doorwerken is goed voor de gezondheid

door | apr 7, 2019 | uncategorized | 0 Reacties

Velen dromen ervan: het leven na pensioen. Een lege agenda, tijd om alles te doen wat je maar wil, niets moeten en alleen maar genieten. Na een leven lang werken heb je dat wel verdiend, toch? Maar is dat wel zo gezond en pakt dat wel zo uit als je van tevoren had gedacht?

Stilzitten is slecht voor lichaam en brein

We weten dat te veel zitten slecht is voor de gezondheid. Bewegen is dus essentieel, maar lastig in te plannen voor iemand met een fulltime baan. Om over andere verplichtingen maar niet te spreken. Opstaan en een stukje lopen naar de koffieautomaat of de printer is niet voldoende. Hetzelfde geldt voor een uurtje per week sporten. Om je lichaam vitaal te houden zullen we dus meer moeten bewegen. En dat gaat nu eenmaal makkelijker als we meer tijd hebben. Gelukkig hebben gepensioneerden dat, zeeën van tijd want er moet helemaal niets. Heerlijke fietstochtjes maken, hardlopen, in de tuin werken, misschien de golfbaan op. Kortom, genoeg beweging om fit te blijven.

Fysiek lijk je dus helemaal in orde, maar wist je dat wanneer je je brein continue blijft uitdagen dat dit goed is voor je gezondheid? Neuropsycholoog Erik Scherder doet al jaren onderzoek naar het vitaal houden van het brein. Volgens hem is dit hét geheim van een lang leven.

Hij vertelt dat verschillende studies laten zien dat het gezond is wanneer je je elke dag tot iets moet zetten. “Je hersenfuncties en vitaliteit worden vergroot op het moment dat je ergens moeite voor moet doen. Dat is gekoppeld aan werk: je dient ergens op tijd te zijn, je moet de trein halen, deelnemen aan het verkeer, een opdracht vervullen. Dat is een prikkel die je niet wilt verliezen. Het brein wil uitdaging.”

Een langer en gezonder leven

In Psychologie Magazine vertelde hij dat hij heeft gekeken naar hoe mensen het in andere landen doen, bijvoorbeeld Griekenland en IJsland. Hier werken mensen langer door en leven langer. Wat hem opviel is dat zij een gematigd leven leiden wat betreft eten. Dat betekent niet dat je geen lekkere dingen meer mag eten, maar doe dat niet meer iedere dag. Oké, dat weten we en doen we ons best voor.

Ook zag hij dat sociale contacten erg veel doen met de mens. Eenzaamheid onder ouderen komt jammer genoeg erg veel voor. Sociale contacten zorgen ervoor dat je je niet alleen voelt. Wanneer je je alleen voelt ben je minder gelukkig. Slechter voor de gezondheid dus.

En niet te vergeten: blijf moeite doen na je pensioen. De prikkels opzoeken en een doel hebben in je leven. Niemand vindt het fijn om doelloos door het leven te gaan. Je wil graag van betekenis blijven, zowel voor jezelf als voor de maatschappij. Dit zijn de voornaamste redenen van doorwerkers om na pensioen te blijven werken.

Doorwerken daagt je brein uit

Doorwerken na pensioen draagt er dus aan bij dat je je brein continue blijft uitdagen, ongeacht wat voor werk je doet. Juist de combinatie van bewegen en het blijven uitdagen van je brein, zorgt ervoor dat je gezond blijft. Plus doorwerken zorgt ervoor dat je van betekenis blijft en je leuke sociale contacten behoudt.

Wij begrijpen wel waarom onze doorwerkers nog aan het werk zijn!