Notulist: de belangrijkste schakel in een vergadering

Lianne van der Stoep

Notulist: de belangrijkste schakel in een vergadering

We vergaderen heel wat af in Nederland. Ook u ontkomt er niet aan. Niet zo gek wanneer u zich bedenkt dat een goede samenwerking begint bij een overleg en goede afspraken. Het is de taak van de notulist om een verslag van de vergadering te maken.

Een notulist wordt vaak als ondergewaardeerde rol gezien. Geheel onterecht! Als notulist bent u net zo belangrijk als de voorzitter. Het is aan u om de vergadering zo samen te vatten dat het voor iedereen duidelijk is wat er in de vergadering besproken is. Dus ook voor de niet-aanwezigen. Daarnaast zijn uw notulen de geheugensteun voor alle deelnemers, bewijsstuk voor de gemaakte afspraken en dienen uw notulen als basis voor nieuwe acties en vergaderingen.

De tips en tricks van en voor een notulist

Deze functie brengt nogal wat verantwoording met zich mee. U bent belangrijk en wil het graag goed doen. Tips kunnen u daarbij helpen. Leo van der Stoep (56) is al aantal jaren notulist of ‘hobbynotulist’ zoals hij het zelf noemt. Hij notuleert allerlei vergaderingen voor werk en kerk en deelt graag een aantal tips met u:

1. Goede beheersing van de Nederlandse taal. Er is niets zo vervelend als notulen die taalfouten bevatten.
2. Bereid u goed voor. Inlezen is belangrijk. Hierdoor weet u waar de vergadering over gaat en zorgt u ervoor dat het notuleren u gemakkelijker afgaat.
3. Neem zelf geen deel aan de vergadering. Dit gaat ten koste van het notuleren.
4. Luister goed en filter de juiste informatie. Zo komt alleen wat echt van belang is in de notulen.
5. Blijf objectief en verwerk uw mening niet in de notulen.
6. Schrijf beknopt, uitwerken komt later!

Hoe kunt u notu-leren?

Leo schrijft veel en graag. Hierdoor is hij op een natuurlijke manier in de functie van notulist gegroeid. Hij doet dit naast zijn huidige werk en heeft hier geen verdere cursussen voor gevolgd. Maar deze worden wel in verschillende vormen aangeboden. Uw verdiepen om een betere notulist te worden is dus altijd mogelijk. De basis ligt al bij flexibiliteit, uitstekende taal- en schrijfvaardigheid en ervaring in schrijven. Op basis van deze eigenschappen kunt u al een uitstekende notulist worden!

Door: Lianne van der Stoep

Wilt u aan de slag als notulist?

Wij zijn op zoek naar notulisten in heel Nederland. Bekijk hier de vacature en reageer direct!

Volg ons:Blog alles over doorwerken

Onderzoeken, doorwerkers aan het woord, kortom alles over doorwerken

 • Trauma

  Trauma

  Aan het eind van het jaar hebben wij behoefte aan overzichten. Lijstjes van de meest verkochte boeken, meest verkochte auto’s, …
 • December

  December

  In deze tijd van het jaar verlang ik naar januari. De tijd ligt achter ons dat december de feestmaand is …
 • Annet (71): “Ik heb mijn droombaan als klantenservicemedewerker gevonden”

  Annet (71): “Ik heb mijn droombaan als klantenservicemedewerker gevonden”

  Wie had dat gedacht? Dat ik als “oudere jongere” – de pensioengerechtigde leeftijd al lang gepasseerd – via Doorwerkgever een droombaan zou krijgen …
 • Doorwerken uit passie voor planten

  Doorwerken uit passie voor planten

  Kinderen van ondernemers kiezen regelmatig hetzelfde vak als hun ouders. Niet zo raar wanneer je bedenkt dat het vak je …