De golfbaan is een kweekbak van contacten

door | jul 1, 2019 | Doorwerkverhalen | 0 Reacties

Ik ontmoet Niek Mos bij het Van der Valk hotel in Breukelen. Ik dacht achteraf dat een golfbaan in de buurt een betere plek was geweest om deze zeer actieve en positieve golfer te ontmoeten. Tijdens ons gesprek vertelt Niek me dat hij Sociologie gestudeerd heeft met theoretische sociologie, filosofie en psychologie in zijn vakkenpakket. “Nou, daar kan je dus helemaal niks mee”, zegt hij gekscherend. Gelukkig zochten ze bij uitgeverij Oosthoek een redacteur om juist deze vakken van wetenschapsniveau naar Havoniveau te vertalen. “Dat lag mij wel”, zegt Niek rustig. Niek is zijn hele leven in de uitgeverijen blijven hangen. “Een uitgever doet in wezen niks; laat schrijven, laat verkopen, laat drukken.” Hij zorgt dat alle partijen bij elkaar komen, legt hij mij uit. “Het was heel veel vliegen, ik vloog drie keer de wereld rond in een jaar.”

“Waar Google Analytics nu heel berucht om is deden wij al in zakformaat”

 

Niek heeft zich flink opgewerkt binnen in de uitgeverswereld. “Bij WEKA deden we heel veel aan direct marketing. Later werd ik bij Wegener direct marketing directeur. En weer een aantal jaar later ben ik voor mezelf begonnen, als database marketeer. Waar Google Analytics nu heel berucht om is deden wij al in zakformaat; bouwen van profielen. Daarnaast heb ik les gegeven in marketing aan hogescholen.” Als ik hem vraag hoe dat gegaan is zegt hij: “van baan naar baan ben ik altijd via via gegaan. Je komt iemand tegen die zegt: daar zoeken ze ook nog iemand. Zo gaat dat. Daarnaast is de golfbaan is een kweekbak van contacten. Als je het inmiddels al een jaartje of 40 doet dan heb je een aardig netwerk.”

“Het geheim is dat je niet stil wil zitten”

 

Als ik Niek vraag waarom hij wel wil en kan doorwerken zegt hij stellig: “het geheim is dat je niet stil wil zitten. In de zomer heb ik genoeg buitenactiviteiten op de golfbaan. In de winter ga je toch veel minder makkelijk naar buiten. Dan zoek je toch weer wat om mee bezig te zijn. Ook het vrijwilligerswerk in de golfwereld ligt in de winter stil”.

Zijn interesse voor golf en zijn netwerk in de uitgeverswereld kwam een aantal jaar perfect samen. “De meeste verenigingen hebben geen clubblad meer, dus hebben we een regioblad ontwikkeld met een clubblad erin. Een aantal verenigingen was voor, maar niet genoeg. Het is jammer”, zegt Niek, “maar ik kijk eigenlijk altijd vooruit. Nieuwe dingen doen en nieuwe mensen ontmoeten, dat is gewoon heel leuk.” Zo zag Niek op de website van Doorwerkgever de voor hem ideale bijbaan als gastheer bij golfbaan The Dutch in Spijk. Daarnaast is hij actief als notulist en denkt mee in mogelijkheden om zijn netwerk in te zetten voor Doorwerkgever.

“Ik kijk eigenlijk altijd vooruit . Nieuwe dingen doen en nieuwe mensen ontmoeten, dat is gewoon heel leuk”

 

Als ik Niek vraag of hij nog wensen heeft voor de toekomst vertelt hij me dat hij verre reizen heeft gemaakt met zijn gezin naar China en Amerika. Over het algemeen zoekt hij het nu wat dichterbij huis. Bijvoorbeeld naar Portugal met vrienden, lekker golfen. Als hij mij ziet lachen omdat hij zelfs op vakantie golft zegt hij: “niet elke dag golfen hoor. Maar daar kom je ook weer heel veel mensen tegen.” Ik begrijp het helemaal. “Wel zou ik graag nog een keer terug willen naar New York”, vertelt Niek. Hij is bezig om een reis te organiseren met een aantal vrienden. Dan is hij de reisleider. “Verder zou ik graag oud worden en van de kinderen genieten. En qua golf natuurlijk graag mijn handicap verlagen!”

Als ik terug loop naar mijn auto heeft Niek me toch aan het denken gezet. Misschien toch best leuk dat golfen. Ik denk er nog even over na…