Met dank aan de gastheer wegwijs in een nieuw stadhuis

door | jul 2, 2018 | Doorwerkverhalen | 0 Reacties

Zoetermeer heeft een nieuw stadhuis, Het Stadhuisforum. Bij dit nieuwe stadhuis hoorde naast een nieuwe naam ook een nieuw adres. Daardoor ging het bij mij toch een beetje kriebelen. Ik moest een nieuw paspoort aanvragen, mijn oude was bijna verlopen, en met een vakantie in het vooruitzicht wilde ik dit wel op tijd geregeld hebben. Was de plek waar ik dacht dat ik moest zijn wel goed? Ik besloot er alvast een keer langs te gaan, zodat ik weet waar ik straks moet zijn. Zorgen om niets bleek al snel, want met het nieuwe stadhuis hebben ook gastheren en -vrouwen hun opwachting gemaakt.

Tot mijn grote genoegen stond mijn buurman Piet Hein in een mooi pak bij de ingang en kon hij mij precies vertellen waar ik moest zijn. Wanneer ik hem een aantal dagen later tref en hem naar zijn gastheerschap vraag, betitelt hij dit als grandioos en geweldig. Over zulke bijzondere banen hoor ik graag meer en daarom besluiten we er later over verder te praten.

 

“Gastheer zijn is grandioos en geweldig!”

 

Op een vroege dinsdagmorgen hebben we afgesproken op het Trefpunt, een ontmoetingsruimte. Piet Hein zit daar al lekker met een bakje koffie en de krant: zijn vaste ochtendritueel. Rituelen moet je niet verstoren. Wanneer hij de krant dichtvouwt en ik nieuwsgierig vraag of er ook goed nieuws is wat ik niet mag missen, wil ik daarna alles weten over zijn functie als gastheer.

Op zoek naar een nieuwe droombaan 

Piet Hein is 60 jaar en 21 jaar werkzaam geweest als makelaar. Hij deed dit werk met veel plezier. Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn vader die ook makelaar was. Met de overname van het makelaarskantoor van zijn vader kon hij zijn droom waarmaken; het bedrijf bleef hiermee binnen de familie. Helaas kwam zijn droom abrupt tot een einde wanneer hij vier maanden na de overname wordt getroffen door een hersenbloeding. “Ik kon helemaal niets meer en dan is het klaar”, vertelt hij.

Na een jaar dat volledig in het teken stond van zijn revalidatie, ging hij op zoek naar een passende dagbesteding. Dit bleek nog een hele zoektocht. “Bij alle werkplekken die ik heb geprobeerd was ik ‘die makelaar’. Dit was heel vervelend”. Thuis zitten was geen optie want zonder hobby’s verveelt het al snel.

Gelukkig bood de vrijwilligerscoördinator eind 2017 uitkomst toen ze hem op de functie als gastheer in het stadhuis wees. Sinds januari 2018 geniet Piet Hein dan ook van het gastheerschap en is hij op de maandag en woensdag van 10:00 tot 14:00 uur te vinden in het stadhuis. “Daarmee komt eigenlijk pas echt mijn droom uit”, vertelt hij eerlijk. “Ik heb altijd al in de hulpverlening willen werken. Als gastheer heb ik het gevoel dat ik dat nu ook doe en voel ik mij echt op mijn plek.”

Als gastheer houdt hij zich voornamelijk bezig met het verwelkomen en te woord staan van bezoekers, hen de weg wijzen en waar nodig naar de bestemming begeleiden. Voor verdere afhandeling is het belangrijk de mensen door te verwijzen naar de algemene publieksbalie.

Als werken een hobby wordt

Piet Hein is het eerste aanspreekpunt in het stadhuis. Hij ziet gedurende dag dus veel mensen. “Het ontmoeten van mensen en de waardering die ik als gastheer krijg, maakt het werk zo leuk. Daarnaast heb ik goed contact met de burgermeester”, vertelt hij met vol enthousiasme. Toch heeft zijn werk als gastheer ook een keerzijde, blijkt na lang nadenken. Op maandagen zijn er namelijk veel publieksbalies gesloten. Dat zorgt voor onbegrip bij de bezoekers. De gastheer of -vrouw moet hier dan op de juiste manier mee omgaan. Toch weegt dit niet op tegen het plezier dat het werk geeft. Als ik Piet Hein wijs op de AOW-gerechtigde leeftijd van 67 jaar, dan wil hij hier niets van weten. “Met dit werk als gastheer heb ik een nieuwe hobby gevonden, ik ga door tot ik echt niet meer kan!”

 

“Met dit werk als gastheer heb ik een nieuwe hobby gevonden!”

 

Of hij hiermee zijn eerste en enige hobby heeft gevonden valt te betwijfelen. Dit blijkt wel wanneer het interview eigenlijk afgelopen is. Hij heeft namelijk een reis in het vooruitzicht. Reizen is iets wat hij vaker in het jaar met plezier doet. Volgens mij kan je dan best spreken van een hobby. Zo nemen we lachend afscheid en kan ook ik na mijn bezoek aan het stadhuis weer met vakantie!

Door Lianne van der Stoep