De twee grootste misverstanden over (bij)verdienen na pensioen

door | jun 20, 2019 | FAQ | 0 Reacties

Afgelopen week hoorde ik hem weer: de vraag waarom de uurvergoeding van onze vacatures vaak zo “laag” ligt terwijl de kennis en ervaring van doorwerkers toch juist meer waard zou moeten zijn?

Ik begin met het eenvoudige antwoord. De uurvergoeding van een bijbaan wordt bepaald door de aard van de werkzaamheden en niet de aard van de persoon die het werk doet. Ik licht het toe aan de hand van een voorbeeld: de vacature kookdame/kookheer bij onze opdrachtgever Albron. De cao voor catering bepaalt de uurlonen. Ook kent de cao een schaalindeling op basis van ervaring in het werk. Als doorwerker kan je dus dezelfde inschaling hebben als de student wanneer je allebei het werk nog nooit hebt gedaan. En daar heb je het moeilijke gedeelte van het antwoord. Als doorwerker is de kans groter dat je veel ervaring hebt met koken en het omgaan met mensen dan als student. Je zou kunnen zeggen dat je deze vaardigheden beheerst op basis van je ervaring en kennis. Maar hoe kunnen we dit kwalificeren als je niet eerder werk hebt gedaan als kookdame/kookheer? Juist. Lastig. Er zou eigenlijk een soort EVC-procedure (Erkenning eerder Verworven Competenties) moeten komen voor doorwerkers. Maar dan blijft de uitdaging bestaan hoe dit in euro’s meer gewaardeerd zou moeten worden ten opzichte van een niet-doorwerker en lopen we tegen de onderwerpen leeftijdsdiscriminatie en verdringing aan. Snap je, het is echt lastig.

Handiger zou zijn als bedrijven doorwerkvacatures kennen. Vacatures die vragen om kennis en (levens)ervaring, flexibiliteit en veerkracht en tijdelijk van aard zijn. Dat zou onze zoektocht naar leuke bijbanen gelijk ook een stuk makkelijker maken ?. En dat zou dan betekenen dat bedrijven bewust zijn van het feit dat een grote groep mensen wil én kan doorwerken na pensioen. Ok. Ik was even aan het dromen. Terug naar de realiteit.

Wil je doorwerken op de vacatures waarvan bedrijven inmiddels overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van doorwerkers? Dan zul je genoegen moeten nemen met de uurvergoeding die past bij de werkzaamheden. En houd goed in de gaten hoeveel je totale inkomsten dan zijn om je aan het eind van het jaar niet te laten verrassen door de Belastingdienst (check onze whitepaper voor meer informatie). Het fijne is dat de meeste mensen na pensioen niet meer moeten doorwerken om in hun inkomsten te voorzien, maar dat extra inkomsten natuurlijk altijd welkom zijn. Dat is in mijn opinie het tweede grootste misverstand over bijverdienen na pensioen; dat iedereen die doorwerkt en daarvoor wordt betaald dit doet omdat hij in de financiële problemen zit. Nee lieve journalisten. Nee lieve redactie. Mensen werken door omdat zij graag hun kennis en ervaring van waarde willen laten blijven zijn. Net als jij en ik. En kennis is alleen van waarde als je het deelt.

En dat is misschien wel de beste oplossing: de kennis en ervaring van doorwerkers in beeld brengen bij bedrijven zodat het gaat om de aard van de persoon in plaats van de aard van de werkzaamheden.