Omdat wij weten dat solliciteren spannend is

door | jul 18, 2019 | FAQ | 0 Reacties

Solliciteren blijft ook na pensioen toch altijd spannend. Daarom hebben wij een paar aandachtspuntjes voor je op een rij gezet:

Koffie, thee of iets anders?

Het eerste wat je gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek is vaak wat je wilt drinken. “Koffie, thee of iets anders?” Om een goede eerste indruk te maken kan je het beste iets kiezen wat je gesprekspartner aanbiedt of wat al op tafel staat. Dit stelt je gesprekspartner op zijn gemak en zorgt voor een soepele start van het gesprek.

Help je gesprekspartner

“Zo, vertel eens iets over jezelf”, is vaak de openingszin. Het is goed om je te realiseren dat je gesprekspartner eigenlijk wil weten of je geschikt bent voor de functie. Maak daar dan ook gebruik van en stuur het gesprek meteen de goede kant op. Gebruik deze vraag om met voorbeelden uit het (dagelijks) leven te vertellen waarom je denkt dat je geschikt bent voor de functie. Enige persoonlijke flair mag natuurlijk wel: vertel gerust dat je in je vrije tijd een enthousiast wielrenner of saxofonist bent.

Antwoord kort met context

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je gesprekspartner best eens slecht voorbereid zou kunnen zijn. Te korte en bondige antwoorden zijn dan een probleem, omdat je gesprekspartner de context niet meekrijgt en daarmee geen volledig beeld kan vormen. Let op dat je niet te veel uitweidt.

Fitheid en vitaliteit straal je uit

Fitheid en vitaliteit zijn belangrijke aspecten. Het is goed om je te realiseren dat dit niet direct kwaliteiten zijn die je benoemd, maar die je uitstraalt. Natuurlijk kun je benadrukken dat je in je vrije tijd graag fietst, maar let bijvoorbeeld ook op verzorgde kleding, je houding en een open uitstraling tijdens het gesprek.

Laat zien dat je je verdiept hebt door een vraag te stellen

Laat binnen je antwoorden blijken dat je je verdiept hebt in het bedrijf of je gesprekspartner. Stel bijvoorbeeld een vraag over een bepaalt product of toon interesse in de functie van je gesprekspartner. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent en interesse hebt. Daarnaast is het voor beide partijen fijn dat er een wederzijds gesprek ontstaat.

En natuurlijk willen wij je veel sollicitatieplezier wensen. Het is sowieso altijd fijn om te bedenken: degene tegenover je is ook maar een mens 🙂

Succes!