Vuistregel voor inkomen na pensioen?

door | mei 23, 2019 | FAQ | 0 Reacties

Afgelopen weken had ik het genoegen om voor ons nieuwe initiatief Toekomst in Zicht (TiZ) gesprekken te voeren met mensen die een aantal jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd staan. De gesprekken waren naar aanleiding van het maken van hun persoonlijke en financiële profiel als onderdeel van het programma TiZ. Wat een mooie openhartige gesprekken waren dit, vol met inzichten voor hen maar ook voor mij.

Zo had ik een gesprek met een dame die geen idee had hoe zij er financieel na pensioen voor zou staan en zich daardoor veel zorgen maakte of ze het wel ging redden als alleenstaande vrouw. Uit haar financiële profiel bleek dat zij een koophuis van € 300.000,- heeft zonder hypotheek (erfenis van haar vader), een spaarrekening met ruim € 35.000,- en verder geen schulden.. Toen ik haar vertelde dat zij na haar AOW netto ongeveer hetzelfde zou overhouden per maand als dat zij nu verdient met haar parttime baan (€ 1.900,-) viel er een grote last van haar schouders. Toen ik haar daarna ook nog vertelde dat zij eigenlijk een vermogende vrouw was keek ze mij met veel verbazing aan. Zo had zij er nooit naar gekeken.

Dat bracht mij tot de vraag wat eigenlijk de vuistregel is voor je inkomen na pensioen. Volgens Erica Verdergaal, econoom en publicist, is dat 80% van de inkomsten die je nu nodig hebt. Dit hangt uiteraard af van je leefstijl en wensen. Het Nibud berekende dat een zeventigjarige gemiddeld 13% minder uitgeeft dan een 65-jarige en een 75-jarige 19% minder uitgeeft dan een 65-jarige.

Maar aan welke kosten kun je denken als je met pensioen gaat en hoe hoog lopen deze op?

Je zal erachter komen dat je op bepaalde vlakken meer uitgeeft dan tijdens je werkperiode en vice versa. Aan huishoudelijke hulp, gas, contributies en abonnementen wordt bijvoorbeeld meer uitgegeven naarmate men ouder wordt, net als aan zorgkosten. De uitgaven aan vrijetijdsbestedingen nemen juist weer af naarmate gepensioneerden ouder worden.

Dit zijn volgens het Nibud de belangrijkste kosten voor een gemiddelde (alleenstaande) gepensioneerde van 65 tot 70 jaar:

  1. Woonlasten (€437) en overige lasten (€314)

Je mag dan misschien je woning (bijna) hebben afbetaald, voor veel gepensioneerden zijn woonlasten de grootste kostenpost. Sommige kosten verdwijnen nooit, zelfs als je je hypotheek volledig hebt afbetaald. Denk aan lokale lasten, energie en onderhoud.

Het Nibud berekende dat de kosten aan onderhoud en inventaris van je huis en spullen eveneens flink in de kosten kunnen lopen. Een 65-plusser is hier per maand circa € 237,- aan kwijt. Het Nibud maakt zich zorgen om de groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek of een nog niet afbetaalde hypotheek. Deze groep kan met flinke kosten te maken krijgen, zo waarschuwt het instituut.

Ook zijn de overige lasten met gemiddeld € 314,- per maand hoog. Denk hierbij aan onder meer gas, elektra en water.

  1. Voeding (€265)

Ouderen eten en drinken relatief minder, maar wel luxer. Denk aan vlees, vis en wijn. De nieuwe generatie zet dit versterkt voort, zo concludeerde ING op basis van eigen onderzoekv. ‘Genieten is belangrijk’. Ook gezonde voeding krijgt naar verwachting meer aandacht.

  1. Vrijetijdsuitgaven (€214)

Mensen die net met pensioen gaan zijn doorgaans nog redelijk fit en geven zodoende aardig wat uit in hun vrije tijd, waaronder dagjes uit, hobby’s en vakanties. Overigens is het hoge bedrag maar tijdelijk. Bij 70-plussers is het niet meer te zien en nemen de vrijetijdsuitgaven af.

  1. Vervoer (€218)

65-plussers geven volgens ING meer geld uit aan de aanschaf van voertuigen dan niet-gepensioneerden, maar veel minder aan het gebruik. Men rijdt gemiddeld minder kilometers. Met name nieuwe ouderen brengen hier verandering in en verhogen de uitgaven aan vervoer van 65-plussers, aldus ING.

  1. Verzekeringen (€163)

Het bedrag aan verzekeringen voor een AOW-gerechtigde is het afgelopen decennium relatief hoger geworden, onder meer door de kosten voor de zorgverzekering. Aan zorgkosten geven gepensioneerden vaak veel meer uit dan jongere mensen. Het Nibud verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen toenemen.

 

Reken het zelf uit

Voor een goed inzicht in wat je na je pensionering aan inkomsten hebt, ontwikkelde het Nibud de rekentool Pensioenschijf-van-vijf. AOW, werknemerspensioen, verzekeringen en bankspaartegoeden, je eigen vermogen, inkomsten uit werk na je pensionering, plus je geschatte uitgaven, het komt allemaal aan bod. Hierdoor krijg je een goede indicatie van je besteedbaar maandinkomen na je pensioen.

Mocht je er zelf niet uitkomen en zin hebben in een goed persoonlijk gesprek hoe jij in jouw kracht kan blijven staan? Meld je dan aan hier als deelnemer van TiZ. Ik help je graag met meer inzicht.