8x hier word je gelukkig van na je pensioen

door | mei 9, 2019 | Nieuws | 0 Reacties

Na je pensioen heb je de mogelijkheid om je leven anders in te delen. Met werk, hobby’s vrije tijd en noem maar op. Maar wat we allemaal willen is gelukkig zijn. Hierbij 8 tips waar je gelukkig van wordt na je pensioen.

1. Investeer in waardevolle relaties

Of je nu een einzelgänger bent of het liefst altijd mensen om je heen hebt, waardevolle relaties zijn voor iedereen belangrijk. Ze geven je energie en maken je gelukkig. Je kunt bij ze terecht voor advies, voor het delen van gedachtes en dromen en noem maar op. Ga je met pensioen, dan kan je in één klap sociale contacten kwijt raken. Het is niet voor niets dat dit een van de redenen is dat mensen gaan doorwerken…

2. Vergeef en vergeet

Iedereen maakt in zijn of haar leven dingen mee die we niet leuk vinden. Zeker wanneer je in de levensfase pensioen hebt bereikt is de kans groot ook de niet leuke dingen van het leven hebt ervaren. Waardoor relaties verbroken worden of je jezelf anders bent gaan zien. Wat gebeurd is, is gebeurd en daar kan je nog steeds boos, gefrustreerd of verdrietig over zijn. Waarschijnlijk heb je daar alle rechten toe. Maar je weet door je levenservaring waarschijnlijk ook dat dit jezelf in de weg kan staan. Voor nieuwe inzichten, kansen en je innerlijke rust. Denk juist in deze levensfase na over vergeven en vergeten. Je toekomst wordt tenslotte steeds korter en je hebt zelf de touwtjes in handen.

3. Maak een bucketlist

Iedereen heeft dromen, maar soms raken ze door het leven op de achtergrond. Nu je de fase van pensioen bereikt is er weer ruimte om je dromen naar boven te halen. Je bent nooit te oud om te dromen en ze waar te maken! Sommige daarvan lijken niet realiseerbaar. Dat dacht Morgen Freeman in The Bucket List ook (echt een aanrader om te kijken trouwens!), totdat hij anders naar het leven ging kijken en hij de kans kreeg om het waar te maken. Blijf je dromen realiseren door ze op te schrijven, maak een lijstje. Wist je dat je familie en vrienden je hier ook bij kunnen helpen? Begin klein, met een paar. Bedenk wanneer je dit wil gaan doen en doe het gewoon! Daarna is het tijd om grootser te denken, als je dat wil.

4. Maar geniet ook van de kleine dingen

Niets is zo belangrijk dan genieten van de kleine dingen. Daar worden we gelukkig van en dat zijn de drijfveren van een gelukkig leven. We zijn er dankbaar voor. Voor iedereen zijn die kleine dingen weer anders. Een schaterlach van een kleinkind tijdens een dagje oppassen. Het gevoel dat je krijgt wanneer je je partner iets ziet doen en je je dan beseft dat je bij hem of haar hoort. Het vrije gevoel dat je krijgt wanneer je over het strand loopt en de wind door de haren (of over het bolletje ?) voelt gaan. Wanneer je opstaat om naar je bijbaan na pensioen te gaan en je je bedenkt hoe leuk je het daar hebt. Ben je er bewust van en koester het!

5. Verras jezelf!

We denken vaak dat we een ander moeten verrassen, maar waarom niet jezelf? Het is natuurlijk lastiger omdat je al weet wat je krijgt of gaat doen. Maar denk bijvoorbeeld eens aan iets ontdekken waar je goed in bent of wat je leuk vindt. Door open te blijven staan voor nieuwe dingen kom je erachter dat je nog ergens een onbenut talent hebt. Bijvoorbeeld in een leuke functie waaraan je eerder nooit hebt gedacht, zoals Els.

6. Ga naar buiten!

We worden snel meegesleept in de alledaagse hectiek. De mens is gemaakt om in de natuur te zijn. Net zoals Bever het zegt: Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens. Nu u met pensioen bent kunt u uw tijd zelf indelen. Ga dus lekker naar buiten! Maak een mooie wandeling door het bos, waai lekker uit op het strand of pak de fiets en kies een mooie route uit.

7. Blijf actief, ga niet met pensioen

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai: een reden van bestaan. Deze reden van bestaan zorgt voor betekenis in je leven. Als je ergens goed in bent of heel leuk vindt om te doen, waarom zou je hier dan mee stoppen? Volgens de Japanse traditie raak je dan de zin van het leven kwijt. Daarom is het zo belangrijk om waardevolle dingen te blijven doen, om van betekenis te blijven in de maatschappij. Voor de één is dat doorwerken in een leuke bijbaan, voor de ander het oppakken van hobby’s die al jaren zijn blijven liggen.

8. Vergeet niet te lachen

Lachen is hartstikke gezond! We worden er vrolijk van. Maar er gebeurt zelfs nog veel meer! Uit onderzoek blijkt dat lachen zorgt voor een daling van de bloeddruk, een verminderde spierspanning en een hogere opname van zuurstof. Daarbij krijgen mensen een goed gevoel over zichzelf en dat verlaagt de stress. Je hebt het vast al ervaren. Ik hoop dat de rimpels van het lachen komen! ?