De afgelopen weken hebben er enkele artikelen in de krant en op specialistenplatformen gestaan over de laatste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek met betrekking tot zzp’ers die ‘erbij’ werken. Wat blijkt nu, ruim een derde van de zzp’ers is een ‘erbij’-werker. De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op een gezamenlijk onderzoek met de Belastingdienst over het jaar 2016.
Profiel ‘erbij’-werker
De resultaten zijn verder in andere onderzoeken geanalyseerd door specialisten op het gebied van arbeid en psychologie. Daaruit bleek dat het profiel van de ‘erbij’-werker opvallende kenmerken heeft:
- Leeftijd boven de 45 jaar
- Competent/vakbekwaam met veel werkervaring
- Opvallend veel plezier in arbeid
- Hoge tevredenheid
Nu gaat het te ver om het hele rapport hier te bespreken maar ik raad iedereen met een functie rond arbeidskrachten aan het rapport te lezen. Het schijnt op een andere manier licht op enkele relevante maatschappelijke discussies.
‘Erbij’ werken en sociale zekerheid
Je zou bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen hoe ‘erbij’ werken zich verhoudt tot sociale zekerheid. Immers is er al een basisvoorziening voor het werknemersgedeelte. Zou het dan niet mogelijk moeten zijn om voor het ‘erbij’-gedeelte andere mindere traditionele keuzes te maken?
Je zou ook kunnen nadenken over de moeilijke processen en wetgeving rond de zogenaamde stapelbanen. Als ik zeg: ’verzuimbegeleiding!’, dan weet ik zeker dat bij menig personeelsfunctionaris vanuit werkgeverschap de rillingen over de rug lopen. Complex. Weinig structuur. Inefficiënt. En geloof mij, ook de werknemer wordt daar niet vrolijk van!
Geluk van ‘erbij’-werkers
Maar ik wil eigenlijk inzoomen op het ‘geluk’ onder de doelgroep. Mensen die ‘erbij’ werken zijn aantoonbaar vrolijker, hebben meer vertrouwen in de toekomst en hebben een hogere tevredenheid over hun eigen situatie! Dat zou dé cocktail moeten zijn voor werkgevers om aan te bieden aan hun oudere werknemers om de AOW-leeftijd te halen.
Afgelopen week lazen we nog over een onderzoek van het economisch instituut SEO dat zegt dat de afstemming van pensioen op de zwaarte van het beroep onuitvoerbaar is. Wellicht moeten we daarom meer energie steken in oplossingen voor de combinatie werknemerschap en ‘erbij’ werken.
Doorwerkers zijn allemaal ‘erbij’-werkers
Overigens is het voor ons, Doorwerkgever, geen verrassing want de doorwerkers werken allemaal ‘erbij’. Ze hebben een basisinkomen (AOW-uitkering en eventueel aanvullend pensioen) en verdienen daarnaast nog wat ‘erbij’.
Daarom nog maar een keer gezegd: jullie eigen gepensioneerde werknemer is jullie goud! Naast het feit dat de gepensioneerde dezelfde specifieke kenmerken heeft als een ‘erbij’-werker, kent de gepensioneerde jullie bedrijf het beste van alle externen die jullie inzetten.
Dus bind de juiste eigen gepensioneerde werknemer aan je onderneming. Vraag hem of haar beschikbaar te blijven voor kennisoverdracht en kortstondige klussen. Bel ons om te vragen hoe wij jullie daarbij kunnen helpen. Gratis. Word je zelf ook vrolijk van!
Door Sjaak van Heukelum, directeur Doorwerkgever
Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:
Volg ons:
[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]