SP: AOW, werken en doorwerken – Haagsche praat

door | feb 27, 2017 | Nieuws | 0 Reacties

Met de verkiezingen voor de deur komen veel politieke partijen met hun plannen voor de komende vier jaar. Uiteraard wordt er ook veel geroepen over de AOW-leeftijd en doorwerken. In een reeks artikelen houdt Doorwerkgever een vinger aan de pols. In dit artikel de schijnwerper op de SP.

De Socialistische Partij (SP) wil dat de AOW-leeftijd weer ingaat op de 65ste verjaardag. De partij besloot tijdens de partijraad op 28 januari 2017 haar verkiezingsprogramma over dit onderwerp aan te scherpen. De flexibele AOW-leeftijd, waardoor mensen vanaf 65 jaar zouden kunnen stoppen met werken, werd overboord gezet.

AOW-leeftijd

“De SP heeft de ruimte gevonden om de AOW-leeftijd te verlagen naar 65 jaar” aldus lijsttrekker Emile Roemer (geen familie van). Deze overstap moet gefinancierd worden uit maatregelen tegen belastingontwijking door grote bedrijven. Ook een miljonairstaks moet een steentje bijdragen.

Roemer verder: “Waar bij andere partijen de AOW-leeftijd doorstijgt tot boven de 70 jaar zetten wij die leeftijd vast op 65. Mensen die jarenlang lichamelijk zwaar werk uitgevoerd hebben, kunnen dan rekenen op een fijne oude dag en een goed pensioen.” In het verkiezingsprogramma stond al een verhoging van de AOW-uitkering met 10%.

“Door de huidige versnelde verhoging komt de AOW-leeftijd in 2060 op 71,5 jaar”, zegt Roemer. ”Vergeten wordt dat we gemiddeld ouder worden maar dat we niet per se langer in goede gezondheid verder leven. De gemiddelde levensverwachting van mannen van 60 is bijvoorbeeld wel met 5 jaar gestegen, maar het aantal gezonde levensjaren nam maar met slechts drie jaar toe.”

Doorwerken na de pensioendatum

De SP stelt dat AOW-leeftijd van 65 ook helpt in de strijd tegen de hoge werkloosheid onder ouderen én jongeren. Maar dan moet er wel geregeld zijn dat mensen die willen stoppen er daadwerkelijk met 65 jaar uit kunnen. Zo wordt zinloos solliciteren door ouderen voorkomen en komen er tegelijk meer banen beschikbaar voor jongeren.

Roemer verwacht dat discussie wordt gevoerd over de verdeling van werk en het combineren van zorg en werk. “De kans dat mensen minder uren gaan werken is levensgroot. Ook is het onrealistisch te denken dat mensen van 75 jaar in verpleeghuizen gaan zorgen voor mensen van 90 jaar. Iedereen die stelt dat de AOW-leeftijd eindeloos kan doorstijgen, gelooft in sprookjes. De meeste mensen willen én kunnen niet zo lang doorwerken.”

Door: Hans Roemer
In een volgend artikel zetten wij de schijnwerper op de PvdA. Deze partij ziet meer heil in een flexibele AOW-leeftijd.

 

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]