Januari 2018
Wat een opluchting dat we die opgefokte feestmaand weer achter ons hebben. Vooral singles, weduwen, weduwnaars en eenzame bejaarden zullen blijmoedig de kerstversiering in dozen hebben gemieterd en benieuwd zijn naar het prille 2018. Een jaartal met een mooi rond getal, maar dat is misschien weer te seksistisch uitgedrukt.
Waarschijnlijk gaat de strijd tussen de aanhangers van #MeToo en #MeNot net zolang door tot alle filmgala’s en de olympische winterspelen afgelopen zijn. In Korea zullen we in de nationale ploeg geen enkel verschil zien tussen Noord- en Zuid-Koreanen of tussen mannen en vrouwen; een feestje voor de fans van genderneutraliteit. In 2018 wisselen we het patriarchaat manmoedig in voor het matriarchaat met Oprah voorop, gevolgd door een ongemakkelijk kijkende Matthijs. Over een kalifaat horen we helemaal niemand meer, hoewel met Denk en Silvana weet je het maar nooit. We geloven nog steeds dat er niets boven Groningen gaat terwijl we weten dat er ook niets onder Groningen zit.
Een functioneringsgesprek en stoppen met goede voornemens
In januari maken we twee goede voornemens: we stoppen met het maken van goede voornemens en met het houden van functioneringsgesprekken. Goede voornemens zijn alleen voor de bühne en leiden zelden tot de gewenste gedragsverandering op bijvoorbeeld gezondheidsgebied. Bekend is dat een kansrijke gedragsverandering minimaal gebaseerd moet zijn op de trias van rationaliteit, emotie en adequaat handelen. Zelfs de realiteit van een terminale longkankerpatiënt in zijn naaste omgeving stopt de verstokte roker immers niet af.
Een functioneringsgesprek is niks voor millennials die de hele dag al ‘connected’ zijn; wat moet je dan met opgespaarde feedback van gisteren of zelfs nog langer geleden? Ook is het zinloos in zo’n overleg doelen te formuleren die óf onhaalbaar óf niet meetbaar zijn; ga maar liever de dialoog met je leidinggevende aan over zaken als empathie en omgangsvormen in de organisatie. Kom met elkaar tot consensus over acceptabele lichaamstaal op de werkvloer: mag je een vinger naar elkaar opsteken en zo ja welke; mag je een schouderklopje uitdelen en zo ja hoelang mag het contact duren; wanneer is een glimlach seksueel intimiderend en wanneer gewoon lief? Mag je als leidinggevende op het jaarlijkse bedrijfsfeest nog met je personeel dansen en elkaar aanraken? Daarnaast is het belangrijk dat het liftprotocol zodanig geactualiseerd is dat iedereen weet of één man en één vrouw wel samen in een lift mogen.
Op relationeel gebied hanteren we een nieuwe gedragscode gebaseerd op een in de jaren zeventig door psychologen ontwikkeld model voor de communicatie binnen het therapeutisch proces. Voor de romantische liefde, die we volgens Arnon Grunberg niet mogen verwarren met religie, hebben we geen tijd meer. De nieuwe code vraagt ons eerst elkaar toestemming te geven om te mogen flirten, vervolgens om te mogen praten over seks. Over seksuele daden maken we ons geen zorgen, dat doen jongeren nauwelijks nog. Tijdens de carnaval gelden andere regels en raken wij opgewonden van de praalwagens met de koppen van nonkel Jos en Camieleke tussen een paar wapperende handjes. Voorafgegaan door een groepje gesluierde ‘kech’mariekes in spannende minirokken met ter afsluiting een zwijgende Boef met een kuisheidsgordeltje. Februari alaaf.
Peter Vrancken (70 jaar)
Peter deelt iedere maand zijn kijk op de samenleving met Doorwerkgever.
Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:
Volg ons:
[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]