Leed – kijk op de samenleving

door | mei 1, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

Heel Appelscha is in schok na het signaleren van een eenzame wolf met het bloed van onschuldige lammetjes rond zijn bek. In Appelscha blijkt het leven dynamischer te zijn dan in Almelo dat alleen kan bogen op een verspringend verkeerslicht.

Van het jihadisme en andere terreurbewegingen weten we dat, behalve angst en verdriet, een lone wolf zelden veel goeds brengt. We zitten in onze maag met die gesignaleerde wolven; zijn we blij met hun terugkeer of leven we mee met de boeren en schaapherders die zeuren om hekken of een financiële vergoeding? Een ezel schijnt het goed te doen als wolvenverschrikker. Maar denk eens aan de Oostvaardersplassen, daar staat al een hek. Haal de grote grazers weg, laat er een paar achter als prooi en zie hier de oplossing volgens het vertrouwde poldermodel. Biologen orakelen dat het terrein waar voorheen honderden runderen en paarden royaal rondstruinden te klein is voor een wolf, laat staan voor een roedeltje. Sinds Freek Vonk altijd al moeite gehad met het vage geblaat van deze beroepsgroep. Bij deze oplossing mis je wel het net ontdekte folkloristisch gooien van hooibalen over het hekwerk in een koude winter. Mogelijk is het aanbieden van dementerende schapen een goed alternatief voor bijvoerders.

Meer leed vind je bij honden die door hun baas op een veganistisch dieet zijn gezet en bij studenten. Die lopen een verhoogd risico op een burn-out, al noemen sommigen het een gewone vermoeidheid. De boosdoener is de combinatie van studiedruk en de behoefte aan volgers en likes op de sociale media. In mijn studietijd was je grootste risico dat je uitstel van militaire dienst werd opgeheven na een paar mislukte tentamens. Dan verdween je anderhalf jaar achter een kazernehek waar je al snel te horen kreeg dat je boven de sterkte was, maar tegen betaling je tijd toch moest uitdienen. Lijkt me een paradijs voor sommige werknemers. Dat mensen nog tijd hebben om te werken naast andere interesses. Zo moet je minstens één keer in de rij hebben gestaan bij de Bunker om de hoofdrolspelers van de Holleedersoap te zien of te horen. Vergeleken daarmee is de ellende in je eigen familie weer heel betrekkelijk.

De huldiging van Feyenoord midden op de dag mag je ook niet missen en daarvoor heb je al die zonnige dagen op het strand doorgebracht. Met een paar glazen witte wijn want daar hebben we wel een paar levensjaren voor over of we noemen het nieuwste onderzoeksresultaat gewoon nepnieuws. Ook het melanoomrisico houdt ons niet langer uit de zon en anders krijgt de fijnstof je wel te pakken. Een leuke baan in de politiek is ook geen optie; dat kost je of je integriteit of je huwelijk, zelfs met een rechtstreekse lijn naar boven. Bij de politie valt geen seizoenkaart van Ajax meer te ritselen zonder kans op oneervol ontslag. Zo’n kaart verdien je na een bijzondere prestatie. Lijkt me eerder een keiharde straf dit Ajax te zien voetballen. De meest sexy baan is het beginnen van een start up voor gecrashte start uppers met als missie het verzachten van hun leed volgens de Hugo en Aleid-doctrine. Gesloten bij zonnig weer.

Door: Peter Vrancken, 70 jaar
Peter Vrancken deelt elke maand zijn kijk op de samenleving met Doorwerkgever.