Afgelopen week werd ik gebeld door Bas van Omroep Max. Bas was op zoek naar mensen die om financiële redenen doorwerken na pensioen. Hij had hier een oproep voor gedaan in het magazine van Max en onwijs veel reacties op gekregen. Echter… niemand was bereid zijn verhaal te delen op televisie, dus of wij een doorwerker kennen die dat wel zou durven. En die helden kennen wij bij Doorwerkgever. Want heldhaftig is het wel om je financiële situatie en plein public toe te lichten. Het blijft toch iets waar wij Nederlanders moeite mee hebben om openlijk over te spreken, terwijl we zo graag willen weten hoe anderen het toch ‘doen’. Herkenbaar?
Dat bracht mijn gedachten weer bij het onderzoek van Nibud Rondkomen na pensionering, waaruit blijkt dat een derde moeite heeft met rondkomen van AOW en eventueel aanvullend pensioen. Dat 21% zich zelfs zorgen maakt over zijn of haar financiële situatie. Fijn dat Omroep Max aandacht gaat besteden aan deze grote groep mensen, het is nodig. Fijn dat er mensen opstaan om hun verhaal te delen en zo te laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor deze situatie. Dat er mensen zijn die ‘vrijwillig’ doorwerken en daarmee regie (kunnen) nemen in hun leven.
Uit het Nibud onderzoek blijkt ook dat veel van deze mensen een huurwoning hebben en vaak weinig aanvullend pensioen hebben opgebouwd.
Overwaardehypotheek een nieuwe mogelijkheid
De oplossing van de overwaardehypotheek waar partijen als Rabobank, Florius en ABN Amro mee komen om als AOW-gerechtigde inkomen mee aan te vullen, zal deze groep dan ook niet helpen. Het is echter wel een mooi initiatief dat het mogelijk maakt om je ‘geld uit stenen’ te halen.
Wel is het volgens de Consumentenbond opletten hoe de regelingen in elkaar steken. De Consumentenbond is kritisch over regelingen waarbij particulieren de grond onder hun huis verkopen en die vervolgens pachten, omdat de regelingen naar verhouding duur zijn.
Meer mogelijkheden voor aanvullen van pensioen
Ik heb daarom de mogelijkheden op een rij gezet:
1. Krediethypotheek of aflossingsvrije hypotheek
Een krediethypotheek is een doorlopend krediet. Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waarbij de huiseigenaar gedurende een vastgestelde periode alleen de rente hoeft te betalen, en niet het hypotheekbedrag zelf hoeft af te lossen. Voorwaarde voor beide is voldoende inkomen.
2. Opeethypotheek
Hypotheek waarbij het eerste deel van de lening in één keer of in maandelijkse termijnen wordt uitgekeerd. Het tweede deel wordt gebruikt om de rente af te lossen.
3. Verkopen en terughuren
Wie graag in het eigen huis wil blijven, kan het huis verkopen en terughuren. Let wel: de verkoper krijgt nooit de gehele waarde van het huis uitgekeerd.
4. Grond verkopen
Wie niet het hele huis wil verkopen, kan ook alleen de grond verkopen en erfpacht betalen. De maandlasten vallen zo lager uit dan bij het verkopen en terughuren van het hele huis.
5. Verzilverlening
Een verzilverlening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. In een aantal gemeenten kunnen 57-plussers met deze lening hun woning verbouwen of verduurzamen.
Dit zijn allemaal mogelijkheden voor het moment dat je met pensioen bent en een aanvulling wenst op je inkomen. De beste oplossing is echter dat je ruim van tevoren in beeld hebt hoe je financiele situatie na pensioen is. Dat 45% van de mensen dit niet weet lijkt mij terecht een grote zorg die ook het Nibud uitspreekt.
Doorwerken zal tenslotte een kwestie van willen en kunnen moeten zijn en niet één van moeten.
Annelous.
Wij adviseren u een financieel adviseur te raadplegen om te bepalen wat voor u een goede optie is.