Netwerken in Nieuwegein

door | jun 6, 2019 | Bijeenkomst, Nieuws | 0 Reacties

Yesss! Vandaag was het eindelijk zo ver: onze eerste bijeenkomst in de regio vond nu dan toch echt plaats. We gingen van start in Nieuwegein. Wat nerveus liep ik café Barista vanochtend om 9.48 uur binnen. De eerste doorwerkers zaten er natuurlijk al (want om 10.00 uur een afspraak is om 9.45 uur aanwezig, zo fijn deze mensen). De akoestiek was wat minder dan ik gehoopt had (inzicht 1) en de gillende kindjes op de achtergrond hielpen ook niet (inzicht 2), maar wat was het een geslaagde eerste meet-up!

Motivatie doorwerken

Iedereen deed kort een introductie over zichzelf en zijn motivatie om door te werken. Alhoewel iedereen een verschillende achtergrond had was voor ieder de belangrijkste reden om door te willen werken “het bezig willen blijven”. Toen ik hen vroeg hoe zij bezig willen blijven en wat nu leuk werk is na pensioen kwamen we tot de kern van onze uitdaging: daar is niet één passend antwoord op. Het is een proces, een weg die je bewandelt om tot inzichten te komen waar je nu echt je energie vandaan haalt, hoe je jouw opgebouwde kennis en ervaring het beste kan inzetten om het van waarde te laten zijn. Een ander belangrijk inzicht was ook “gewoon doen”. Aanpakken wat er op je pad komt (de reden om naar de bijeenkomst te komen) en proberen of het bij je past. Is het niets? Dan stop je er gewoon mee. Omdat het kan.

Het begint allemaal bij netwerken

Vervolgens hebben we het over netwerken gehad, want dat is in feite wat we daar ook met elkaar deden. Ik vroeg hen of zij nog contact hadden met oude werkgevers. Het merendeel gaf aan van niet. Dat was verwaterd of niet meer relevant omdat ze daar niet meer wilden doorwerken. Toch is het mijn overtuiging dat het daar allemaal begint. Werkgevers moeten zich meer bewust worden van het feit dat 1 op de 7 mensen wil doorwerken na pensioen. Als dat niet kan bij hen kunnen zij in ieder geval vanuit goed werkgeverschap mensen attenderen op de mogelijkheden waar dan wel. Dit kan via ons maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Ook helpt het als je als potentiële doorwerker tijdig aan iedereen laat weten dat je dit wel ziet zitten. Onbekend maakt onbemind trokken we tenslotte als een gezamenlijke conclusie.

LinkedIn Doorwerkprofiel

Dat bracht mij tot de vraag wie er reeds gebruikt maakt van platformen als LinkedIn. Daarvan gaf meer dan de helft aan een LinkedIn-profiel te hebben maar deze niet actief te gebruiken. Iedereen was dan ook enthousiast over ons idee om ‘netwerken’ via LinkedIn als onderdeel van de dienstverlening Doorwerkgever te gaan opnemen. Ik geloof namelijk dat iedereen een netwerk heeft (kinderen, buren, je fysiotherapeut, etc.) en dat we ons daar niet altijd bewust van zijn. Want wat als alle actieve doorwerkers en ingeschreven kandidaten een LinkedIn doorwerkprofiel zouden hebben waar ze hun kennis en ervaring mee profileren? En als Doorwerkgever helpt deze profielen zichtbaar te maken voor mensen en organisaties die daar wellicht enorm mee geholpen zouden zijn? Juist, dan maken we impact. Ik ga ervoor!

Graag nodig ik een ieder die interesse heeft om samen doorwerkgelegenheid te creëren uit voor een gratis LinkedIn-workshop voor het maken van je beste doorwerkprofiel. Meld je hier aan. Gewoon doen ?

Groetjes, Annelous