Ouderen te duur door seniorendagen?

door | mrt 1, 2016 | Nieuws | 0 Reacties

Als directeur van Doorwerkgever ben ik altijd geïnteresseerd in verschillende onderwerpen over oudere werknemers. Zo ook nu weer. Ik lees in de krant een artikel dat seniorendagen moeten worden afgeschaft omdat oudere werknemers te duur zijn. Te duur? Ten opzichte van wat? En wie zegt dat dan?

Seniorendagen

Seniorendagen zijn in de jaren ’80 geïntroduceerd door werkgevers en vakbonden om oudere werknemers te ontzien, waardoor zij langer aan het werk blijven. Tegelijkertijd is het een regeling om extra werkgelegenheid te creëren. Een mooi duurzaam beleid. In slechts enkele gevallen is dit beleid echt succesvol geïmplementeerd, voornamelijk in de bouw en in het onderwijs. Verreweg in de meeste gevallen mochten de seniorendagen door oudere werknemers ‘opgespaard’ worden, zodat ze uiteindelijk alleen maar langer op vakantie konden. Dat slaat dan weer nergens op.

Ouderen te duur

En ten opzichte van wát zijn ouderen te duur? Ten opzichte van nieuwe toetreders in de markt en zzp-ers, lees ik dan. Dit zijn dus werknemers die tot de leeftijd van 23 jaar een jeugdloon krijgen, universitair geschoolden die veelal beneden hun kunnen werken en zelfstandigen die het heft in eigen handen nemen en daar geen fatsoenlijk uurloon voor krijgen. Ik begrijp het.

Maar wie zegt dit nu allemaal? De werkgeversorganisaties? Natuurlijk. Dat is dan wel weer begrijpelijk. … Op dit moment is het een beetje een modegril dat werkgevers (voornamelijk de grotere) dit soort uitspraken doen. Zij worden gekenmerkt door een mix van onderwerpen die gebruikt worden als onderbouwing voor een gewenst resultaat.

Ik vind het verschrikkelijk dat door deze handelswijze diverse werknemersgroepen daar het slachtoffer van worden. Uiteindelijk is de basis onder deze uitspraken dat deze werkgevers geen toekomst meer hebben met hun huidige businessmodellen. Omdat zij niet meer in staat zijn om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, moeten zij terugvallen op de enige juiste vaardigheid: kostenverlaging. Dat doen zij dan ook massaal. Jammer, er zijn zoveel kansen. Dus laten we daar dan ook in denken. Zo vind ik het een grote kans dat onze ouderen per uur inzetbaar zijn en doorwerken zolang ze het leuk vinden!

Sjaak van Heukelum
Directeur Doorwerkgever BV