Vroeger

Peter Vrancken

Vroeger

Het is zó irritant te horen dat vroeger alles beter was. Zelfs uit de mond van je schattige, gezellig dementerende omaatje tijdens het verplichte maandelijkse bezoekje. Zo onzinnig om onvergelijkbare variabelen met elkaar te vergelijken en te vertrouwen op je geheugen. Dat is zo onbetrouwbaar als een politicus op verkiezingstournee door de subjectieve en gekleurde herinneringen aan ogenschijnlijk harde feiten.

Volgens onderzoek zijn wij een gelukkig volkje. Haast onvoorstelbaar als je ziet waarmee wij te dealen hebben. Politici die tevreden roeptoeteren dat we opnieuw een begrotingsoverschot hebben en dat bijna iedereen erop vooruit gaat. Dan moeten Trump, May en wat Aziatische despoten natuurlijk wel meewerken. Het blijft lastig regeren in een glazen huis en met al die vereiste transparantie. Een beetje scheiding of buitenechtelijke relatie ligt zo op de digitale straat en het te intiem besnuffelen van een jonge medewerkster kost je niet je kop maar wel je baan. Of probeer maar eens een Brabantse carnavalspaljas met een verkeerd afgestemd moreel kompas discreet de Kamer in te loodsen. Dankbaarheid en respect vinden wij ouderwetse waarden. Ondanks hun gave werk is ons vertrouwen in de regering fors gedaald om over de clerus maar niet te spreken.

Wantrouwend bedekken wij ons kruis wanneer wij bisschoppen, priesters en tegenwoordig ook Boeddhistische leraren ontmoeten. Wij zijn bang voor oprukkende wolven en wilde zwijnen met de Afrikaanse pest. Graag afschieten die bedreigers van de Brabantse economie, maar handen af van die overtollige Bambi’s in de Flevopolder. Zij die twijfelen aan het succes van een multiculturele samenleving moeten herhaald door het stof kruipen dat die andere culturen dagelijks van onze werkplekken verwijderen. Zo strijdig met het succes van onze nationale burendag waar wij eindelijk de mens onder het hoofddoekje leren kennen. Veel te ver gaan die Syrische vluchtelingen die op vakantie gaan naar hun eigen land. Even de stress van onze samenleving ontvluchten. Het verwennen van foute groeperingen in datzelfde land met pick-ups, uniformen of oorlogstuig is natuurlijk één laakbaar ding, maar het niet inschakelen van een duur betaalde adviseur is onvergeeflijk. Uitzoeken tot op de bodem met een parlementaire commissie want de verkiezingen komen eraan. Die adviseur had ons ongetwijfeld verteld dat er in Syrië alleen maar foute groeperingen bestaan. Met dat uitgespaarde geld hadden wij meer Vlaamse onderwijzers kunnen verleiden de discipline op onze basisscholen te verbeteren. Uiteraard na de verplichte training hoe om te gaan met schietgrage scholieren.

Luisteren naar economen met hun matglazen bollen is net zo’n verzoeking als het aanhoren van de Van Rossems of Scherders op tv. Broeders in narcisme met een te groot ego of een nog niet afgeloste hypotheek. Economische profetieën bieden geen soelaas voor een overspannen arbeidsmarkt met onvindbare of snel roulerende werknemers. Mogelijk omdat ze genoeg hebben van het schrikbewind dat vrouwelijke professoren uitoefenen. Importeren uit het Rifgebergte is ook geen optie meer nu ze daar voltijds demonstrant zijn. En Syriërs willen allemaal graag in de ICT, geneeskunde of tandheelkunde werkzaam zijn. Zorg die onbetaalbaar is geworden, die drijft op mantelzorgers, maar waar wij een steeds hogere premie voor betalen. Of was vroeger toch alles beter?

Door Peter Vrancken

Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:

Volg ons:Blog alles over doorwerken

Onderzoeken, doorwerkers aan het woord, kortom alles over doorwerken

 • Van toegewijde ondernemer naar taxichauffeur

  Van toegewijde ondernemer naar taxichauffeur

  Na getipt te zijn over een gepensioneerd taxichauffeur die het leuk vindt om geïnterviewd te worden, besluit ik eens anders …
 • Selectie

  Selectie

  Selectie Dat valt nog niet mee, de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen. Neem nou zo’n bijklussende senator …
 • Op bezoek bij tendermanager Herman (65)

  Op bezoek bij tendermanager Herman (65)

  Herman van den Noort is 65 jaar, werkt als tendermanager in de infrastructuur en gaat bijna met pensioen. Daarna gaat …
 • Gepensioneerde gastheer in een nieuw stadhuis

  Gepensioneerde gastheer in een nieuw stadhuis

  Zoetermeer heeft een nieuw stadhuis, Het Stadhuisforum. Bij dit nieuwe stadhuis hoorde naast een nieuwe naam ook een nieuw adres. …