De waarde van de Miljoenennota 2018

door | sep 28, 2017 | Nieuws | 0 Reacties

De grote vraag na Prinsjesdag 2017: wat is nu de waarde van de Miljoenennota 2018? De vraag kon ook al voor de derde dinsdag in september beantwoord worden. Een demissionair kabinet heeft deze nota in elkaar getimmerd en een volgend kabinet gaat daar zeker niet mee aan de haal. Dat is in ieder geval de verwachting van velen.

Wat is de Miljoenennota?

Maar wat is de Miljoenennota nu precies? De Rijksoverheid beschrijft dat in de Miljoenennota belangrijke plannen en keuzes staan van het kabinet voor het komende jaar. Ook het prijskaartje van deze plannen staat hierin beschreven. Verder zijn de financiële en economische situatie van Nederland en de verwachte ontwikkelingen er in te lezen. Dat een demissionair kabinet aan de tekentafel stond van de Miljoenennota 2018, roept al wat vraagtekens op.

Een korte terugblik op 2017

Het kabinet Rutte II heeft onlangs een aantal veren gekregen. Dit kabinet laat financieel-economisch een mooie erfenis achter. De uitgaven zijn aardig in de hand gehouden en de inkomsten groeiden gestaag. Dat dit voor een groot deel over de ruggen van de toekomstige AOW’ers, en dus de potentiele doorwerkers, is gegaan, daar hoor je weinig over.

Gaan we er door de Miljoenennota op vooruit?

Het demissionair kabinet trekt in totaal 435 miljoen euro uit voor het koopkrachtherstel van ouderen en mensen met een uitkering. Maar stel dat het volgende kabinet de Miljoenennota 2018 volgt, dan gaat de meerderheid van de Nederlanders erop vooruit. Dat geldt niet voor de gepensioneerden. Een kwart van de gepensioneerden merkt weinig van die vooruitgang. En het is nog erger: AOW’ers met een aanvullend pensioen van meer dan € 10.000,- gaan er volgens het Nibud juist op achteruit. Dit komt omdat het aanvullend pensioen gemiddeld genomen niet wordt geïndexeerd. Zij zien hun koopkracht volgend jaar met 1,5% dalen. Op de website van het Nibud staat een rekentool waarmee u uw eigen situatie in beeld kunt krijgen.

Toch nog goed nieuws voor doorwerkers

Er is voor de potentiele doorwerkers toch nog goed nieuws te melden! Door de economie die aantrekt groeit ook het aantal vacatures. Er komen niet alleen maar meer fulltime banen bij, maar ook veel parttime banen die uitermate geschikt zijn voor gepensioneerden. De inkomsten uit werk hebben ongetwijfeld ook effect op de koopkracht van doorwerkers.

Maar wat is de waarde van de Miljoenennota?

Nog even het antwoord op de vraag over de waarde van de Miljoenennota 2018. Er is een pdf van deze nota beschikbaar. Deze telt 106 pagina’s. De prijs van oud papier is ongeveer € 100,- per 1.000 kilo. Dus rekent u zelf maar even uit…

Door Hans Roemer

 

Meer feiten en cijfers over doorwerken na pensioen:

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]