Zielig of schuldig?

door | mei 9, 2019 | Nieuws | 0 Reacties

Afgelopen week sprak ik met Andy. Hij kwam een kop koffie drinken bij ons op kantoor voordat hij “zijn kinderen” weer op ging halen. Andy werkt via Doorwerkgever voor Munckhof en brengt 5 dagen per week moeilijk opvoedbare kinderen naar speciaal onderwijs en haalt ze ‘s middags weer op. Volgens Andy heeft dit werk niets te maken met chauffeurswerk. Dagelijks zorgt hij voor structuur, rust en orde op weg naar school en leert hij de “jongens” dat schelden en slaan geen oplossingen zijn die ze verder brengen. Een rol die Andy op het lijf geschreven is omdat hij ook niet altijd het meeste brave jongentje is geweest.

Andy kwam echter langs om te vertellen dat hij waarschijnlijk van de zomer niet kan werken via ons omdat hij een filmklus gaat doen in Engeland. Zijn andere grote passie. Uiteraard een betaalde klus, antwoordde hij toen ik hem dat vroeg. Andy heeft het financieel nu lekkerder dan ooit. Hij ontvangt AOW, een beetje aanvullend pensioen en inkomsten uit werk. Hij is on top of the world!

Dat bracht mijn gedachten naar de aanvraag van Meldpunt om een doorwerker te interviewen die werkt voor het geld. Onze doorwerker Hielko Plantenga was zo stoer om zijn verhaal op de Nederlandse televisie te durven delen. Hielko moet echt werken voor het geld, anders komt hij niet rond. Dat betekent echter niet dat hij het werk niet met plezier doet. Integendeel zelfs; hij vindt het leuk en is blij met de mogelijkheid om op deze manier inkomsten aan te vullen. Toch werd hij door Elles de Bruin van Meldpunt neergezet als ‘zielig’. Onze held, die regie neemt op zijn leven door de keuze te maken om te blijven werken zolang het kan.

Het was veel mooier geweest als Elles de aandacht had gelegd op het vinden of behouden van werk. Op het wegnemen van barrières om langer door te werken zodat mensen die willen en kunnen doorwerken hun inkomen kunnen aanvullen. En nee Elles, voordat je daar over begint, doorwerkers pakken niet de banen van jongeren af.

Dit is de tweede vraag die ik wekelijks ontvang vanuit verschillende partijen. Het antwoord is echt nee. Het FNV heeft nog geprobeerd dit argument te gebruiken om de Wet Werken na AOW tegen te houden maar zonder resultaat. Uit onderzoek van TNO blijkt dat werkgevers bijna in alle gevallen de jongere sollicitant verkiest boven de oudere sollicitant. Ook blijkt dat een hogere participatie van 65- tot 69-jarigen samenhangt met een lagere werkloosheid en een hogere arbeidsparticipatie onder jongeren. Tenslotte gaat de hoge arbeidsdeelname van AOW-gerechtigden ook niet ten koste van de aansluiting van jongeren in de instroomberoepen van recent gediplomeerden. Eveneens is er geen bewijs voor het idee dat gepensioneerden de 55-plussers verdringen. Dit wordt ondersteund door interviews met werkgevers: zij zijn over het algemeen niet van mening dat verdringing plaatsvindt omdat de groep werkenden met een AOW relatief klein is, en omdat jongeren andere taken uitvoeren dan ouderen.

Dus. Zullen we dan nu ophouden met het zielig vinden van doorwerkers die willen en kunnen werken voor extra inkomsten? En ze niet meer beschuldigen van het inpikken van baantjes? Laten we het vanaf nu alleen nog maar hebben over mogelijkheden en kansen. En op de iets langere termijn ervoor zorgen dat alle werkenden voldoende pensioen – of andere buffer – opbouwen tijdens hun werkzame leven, zodat de financiële noodzaak om door te werken verdwijnt.

Annelous.