Het AOW-gat, de gevolgen en de overbruggingsregeling

hans roemer

Het AOW-gat, de gevolgen en de overbruggingsregeling

Bent u gestopt met werken en heeft u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan heeft u waarschijnlijk een AOW-gat. Dit AOW-gat komt doordat uw prepensioen tot uw 65ste verjaardag loopt en de AOW-leeftijd later begint dan uw 65ste verjaardag. En hoe jonger u nu bent, hoe groter uw AOW-gat straks is. Dit komt omdat de AOW-leeftijd steeds verder omhoog gaat. Om de financiële gevolgen van het AOW-gat op te vangen, is er een aantal mogelijkheden. Hieronder leest u hier meer over.

 De gevolgen van het AOW-gat

De gevolgen van een AOW-gat kan aardig in de papieren lopen. Kijkt u maar. De maandelijkse AOW-uitkering, exclusief vakantiegeld, is vanaf 1 januari 2017 voor een alleenstaande € 1.153,35 bruto. Gaat uw AOW-uitkering bijvoorbeeld drie maanden later in? Dan heeft u een AOW-gat van een kleine € 3.600,-.

Een AOW-gat dichten: de mogelijkheden

Voor mensen die een WW-, WAO- of WIA-uitkering ontvangen, is er weinig aan de hand. Deze uitkeringen lopen gewoon door tot de AOW-leeftijd. Anders is het voor mensen die vanuit een arbeidssituatie stoppen met werken. Heeft u een klein of helemaal geen aanvullend pensioen en weinig spaargeld? Dan zijn de gevolgen van een AOW-gat niet gering.

Doorwerken na uw pensioenleeftijd is ook een optie. Praat hierover met uw werkgever. En als dit niet kan, dan kunt u mogelijk aan de slag als zzp’er. Lijkt dit u wat? Neem dan contact op met de Kamer van Koophandel. Ook bij Doorwerkgever kunt u uw licht opsteken over de mogelijkheden om door te werken. Tenslotte kunt u mogelijk gebruik maken van de overbruggingsregeling.

Het AOW-gat en de overbruggingsregeling

In het verleden heeft u rekening gehouden met de inkomsten van uw vroegpensioen en dat de AOW uw financiële vangnet zijn. Maar nu ziet de wereld er heel anders uit.
Komt u in financiële problemen doordat de AOW-leeftijd omhoog is gegaan? Dan geldt de overbruggingsregeling misschien voor u. De overbruggingsuitkering is alleen bedoeld om het AOW-gat te overbruggen als dat het gevolg is van de verhoging van de AOW-leeftijd. Ook geldt dat u voor 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gegaan moet zijn en dat u voor 1954 geboren bent. Als u op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een aantal vragen beantwoordt dan weet u snel of u in aanmerking komt voor een overbruggingsregeling.

Maximumbedragen overbruggingsuitkering

Hoeveel overbruggingsuitkering u kunt ontvangen, hangt af van het aantal jaren dat u AOW heeft opgebouwd en uw inkomsten. De overbruggingsuitkering kan nooit hoger zijn dan uw laatste VUT (of vergelijkbare) uitkering of uw ouderdomspensioen.

Vanaf 1 januari 2017 is het maximumbedrag per maand (exclusief 8% vakantiegeld) voor alleenstaanden € 1.158,80. Voor mensen met een partner is het bedrag € 749,12.

Looptijd overbruggingsregeling

De overbruggingsregeling is ingegaan op 1 oktober 2013 en werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013. Het gaat om een tijdelijke regeling, die eindigt op 31 december 2022.

Meer weten over het AOW-gat en de overbruggingsregeling?

De uitvoering van de AOW is in handen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wilt u meer weten over het AOW-gat en de overbrugginsregeling? Kijkt u dan op de website van de SVB.

Doorwerken?

 

 

 

 

 

Volg ons:

Doorwerkgever
info@doorwerkgever.nl

Iedereen die wil en kan werken, moet kunnen werken. Ook na pensioen. En daarom maken wij doorwerken na pensioen mogelijk.Blog alles over doorwerken

Doorwerkverhalen van doorwerkers, lessons learned, onderzoeken, feiten en cijfers