De flexibele AOW-leeftijd (vervolg)

door | jul 26, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

De discussie over de flexibele AOW-leeftijd duurt voort. VVD-kamerlid Dennis Wiersma (31) zei onlangs tijdens een radio-uitzending het volgende: “Een beroep wordt niet minder zwaar als je vijf jaar eerder kunt stoppen met werken.” Dat is makkelijk zeggen vanuit het Tweede Kamer-pluche. Maar zo’n uitspraak helpt niet echt als het om een serieuze discussie gaat over een flexibele AOW-leeftijd. Het geeft wel duidelijk weer hoe Wiersma hierover denkt. Ook wel een opmerkelijke uitspraak als je beseft dat hij eerder voorzitter was van FNV Jong.

Hoe het begon

Nog even terug naar de periode van voor de Tweede Kamerverkiezing. Partijen hadden verschillende meningen over de hoogte van de AOW-leeftijd. Die meningen varieerden van werken tot 65 jaar en geen dag langer (50Plus), voorstanders van een flexibele AOW-leeftijd (D66), 65 jaar uitsluitend voor zware beroepen (GroenLinks) tot de huidige regeling (CDA en VVD). De overige partijen cirkelden daar, voor zover ze hierover een mening hadden, omheen.

De formatiepoging

Niemand heeft enig idee hoe de partijen die aan de formatietafel zitten inmiddels tegen de AOW-leeftijd aankijken. Als de hierboven genoemde Wiersma het standpunt van de partij vertolkt is dat van de VVD duidelijk. En mocht de AOW-leeftijd nog geen discussiepunt zijn bij de formatie dan zou dit kunnen gebeuren nu werkgevers in de bouw, metaal en installatiebranche zich laten horen. D66 lijkt de enige voorstander van een flexibele AOW-leeftijd. De ChristenUnie is bang dat vooral hoger opgeleiden hiervan gebruikmaken en niet degene met zware beroepen.

Werkgevers trekken samen op met de FNV

De werkgevers in de eerdergenoemde sectoren willen een bevriezing van de AOW-leeftijd. Deze zou dan uit moeten komen op 65 jaar en 9 maanden. Daarnaast willen de werkgevers ook een onderzoek naar de mogelijkheden van een flexibele AOW-leeftijd. Hierdoor zouden werknemers eerder met pensioen kunnen maar wel tegen een lagere AOW-uitkering.

Nog een paar geluiden

“In sommige sectoren in de bouw is meer dan 40% van de werknemers boven de 60 jaar arbeidsongeschikt.” Aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra (AFNL). Eerder meldde Pensioenfonds Metaal en Techniek dat het aantal werknemers dat arbeidsongeschiktheid raakt verdubbeld is sinds de verhoging van de AOW-leeftijd.

De FNV doet ook nog een duit in het zakje. “De verhoogde AOW-leeftijd is voor veel mensen oneerlijk. De mensen die op vroege leeftijd zijn begonnen met werken en die het zwaarste werk doen, worden in de praktijk eerder ziek en leven korter maar zij moeten wel het langst doorwerken. Vervroegd met pensioen gaan kunnen zij zelf niet financieren. Werknemers in de zware beroepsgroepen werken gemiddeld tien jaar langer dan zij die gestudeerd hebben. Ze betalen dan ook langer de AOW-premie. Een flexibele AOW-leeftijd zou hier dan tegenover moeten staan.”

En de werknemer dan?

De werknemers lijken er toch een andere kijk op te hebben. Die komen aan het woord in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dit is een grootschalige enquête onder werknemers in Nederland. Hierin wordt de werksituatie onderzocht van werknemers in Nederland, bekeken door de ogen van werknemers. In 2016 voerden het CBS en TNO de twaalfde NEA uit, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken. Op de vraag tot welke leeftijd de ondervraagden willen doorwerken was in 2011 het antwoord 62,5 jaar. In de laatste NEA was dit 62,8 jaar. Als deze trend zich doorzet dan is dit in 2021 62 jaar en 11 maanden. Veel oudere werknemers lijken toch steeds langer door te willen gaan. Gezien de leeftijd nog steeds aanzienlijk verschilt met de huidige AOW-leeftijd, kan gesteld worden dat een flexibele AOW-leeftijd bij deze groep gewenst is.

 

Door: Hans Roemer, 69 jaar

 

We merken dat veel doorwerkers zitten met de vraag: Hoeveel mag ik bijverdienen na pensioen en AOW? In deze download geven wij u als specialist in doorwerken na pensioen u graag advies wat u het beste kunt doen.

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]