Participatiepensioen – kennis over pensioen

door | mei 3, 2018 | uncategorized | 0 Reacties

Ik maak me de laatste tijd steeds vaker boos over ‘het probleem van oudere werknemers’ dat opgelost moet worden. Tuurlijk, in een aantal gevallen moet er iets verzonnen worden maar niet over de hele breedte. Het is van alle tijden dat de ene werknemer fluitend zijn pensioendatum haalt en de andere met hangen en wurgen. Hoezo voor iedereen de AOW leeftijd weer terug? Hoezo voor alle oudere werknemers aangepaste werk en/of werktijden?

Maar waardoor komt het dat het opeens weer een probleem is dat opgelost moet worden? In eerste instantie door de overheid die (misschien wel terecht) van mening is dat als we langer leven, de AOW-leeftijd wel wat kan opschuiven. Maar wie heeft bedacht dat alle reeds opgebouwde pensioenen, met 65 jaar als ingangsdatum, ook pas vanaf 67 of 68 jaar in zouden moeten gaan? Blijkbaar is dat makkelijker te administreren of te communiceren. Maar nu denkt iedereen opeens dat doorwerken tot AOW-leeftijd MOET.

En dat trekken oudere werknemers niet en dus moeten we dat oplossen met bijvoorbeeld een Generatiepact; 60% werken met 80% salaris en 100% pensioenopbouw. Dat is lekker zeg. Gewoon na je 65e nog een beetje parttime doorwerken met loonsubsidie van de baas. En je opgebouwde pensioen gewoon uitstellen. Wordt het nog hoger ook! Hallo werkgevers!! Dat is nóg een keer betalen. Er is gewoon al pensioen beschikbaar dat oorspronkelijk op 65 jaar in zou gaan. Vaak vette pensioenen, gevuld door prepensioenregelingen en voorwaardelijke overgangsregelingen.

Dus waarom wordt er niet naar andere mogelijkheden gekeken? Wel eens gedacht aan werknemers de mogelijkheid te bieden om op 65 jaar gewoon met pensioen te gaan en ze daarna de aan te bieden om flexibel allerlei leuke klussen te blijven doen? Bij de oude werkgever of juist ergens anders. Ik noem dat het Participatiepensioen.

Dus dames en heren, laat je eerst informeren over de maatwerkmogelijkheden die er zijn voordat je besluit om iedereen (ongeacht of het nodig is) een verkapte VUT-regeling te bieden. Bij de Belastingdienst zelf hebben ze die les niet zo lang geleden nog geleerd…

Door: Marcel Kleemans, pensioenadviseur bij Prometheus Advies
Marcel schrijft blogs voor Doorwerkgever om zijn kennis over pensioen te delen.