50-plus: werken, doorwerken en AOW-leeftijd

door | mrt 11, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

Als laatste partij in deze reeks is het tijd voor een totaal ander geluid: het geluid van 50PLUS. Deze partij staat voor een AOW-leeftijd van 65 jaar, en geen dag langer!

Als een ware Don Quichot strijdt 50PLUS, in de persoon van Henk Krol, voor een pensioenleeftijd van 65 jaar. Op deze manier zaait hij links en rechts verwarring. Maar hij is ook wel duidelijk: een compromis tijdens de formatie voor een verlaging van de leeftijd naar 66 jaar is voor Krol geen optie

AOW-leeftijd

Nog even naar het partijprogramma van 50PLUS. Hierin staat onder meer te lezen dat de AOW-leeftijd terug moet naar 65 jaar. Want op deze manier ontstaat meer werkgelegenheid voor jongeren. Tegelijkertijd zijn er minder ouderen die een ww- en bijstandsuitkering ontvangen. Ook moet er een structurele verhoging komen van een welvaartsvaste AOW-uitkering.

Volgens de huidige planning komt de AOW-leeftijd in 2060 op 71,5 jaar te liggen. Voor 50PLUS is verlaging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar een breekpunt bij eventueel overleg over de vorming van een nieuwe regering.

De doorrekening

Omdat 50PLUS geen vertrouwen heeft in de rekenmodellen van het CPB werd de Universiteit van Tilburg gevraagd dit te doen. Later bleek dat alleen over het verlagen van de AOW-leeftijd een oordeel gevraagd was. De uitkomst van de doorrekening van het 50PLUS-programma werd op 21 februari 2017 bekend. Het resultaat hiervan is dat 50PLUS een van zijn verkiezingsbeloftes los moet laten. Een structurele verhoging van de welvaartsvaste AOW blijkt niet voor iedere gepensioneerde betaalbaar.

Doorwerken na de pensioendatum

Over doorwerken na de pensioendatum staat niets te lezen in het partijprogramma. Wel vindt 50PLUS dat een flexibele pensioenleeftijd of deeltijdpensioen mogelijk moet blijven. Ook moet er een stimuleringspakket komen om oudere werknemers aan het werk te krijgen en te houden.

 

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]