CDA: AOW, werken en doorwerken – Haagsche praat

door | mrt 6, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

In deze reeks las u eerder hoe de SP, de PvdA en de VVD tegen de AOW-leeftijd, werken en doorwerken aankijken. In dit artikel aandacht voor het CDA. Het uitgangspunt van het CDA: een AOW-leeftijd van 65 jaar is onbetaalbaar.

Een AOW-leeftijd van 65 jaar is niet meer van deze tijd. Dat is de mening van het CDA. “Want”, zo stelt het CDA: “Dat is onbetaalbaar, omdat mensen steeds ouder worden en iedereen meebetaalt aan de AOW. Solidariteit tussen jongeren en ouderen moet overeind blijven. We kunnen de lasten niet alleen bij jongeren neerleggen.” Door de verhoging van de AOW-leeftijd werken veel ouderen langer door. Dat is belangrijk en goed, vindt het CDA. Daardoor kunnen zij hun kennis en ervaring inzetten en overbrengen op jongere collega’s.

Hogere AOW

Het CDA vindt dat een groot deel van de ouderen de afgelopen jaren onevenredig is getroffen door bezuinigingen van het kabinet. De partij doet daarom een aantal verkiezingsbeloften aan deze groep. Het meest in het oog springend is een verhoging van de AOW-uitkering van € 150, – per jaar.

De partij wil ook een betere overbruggingsregeling bij de AOW. Met dit geld worden ouderen gecompenseerd die geconfronteerd worden met een verhoging van de AOW-leeftijd, maar zich daar niet meer op kunnen voorbereiden. Omdat zij bijvoorbeeld al met pensioen zijn en de tijd nog te kort is om het pensioen aan te vullen.

Doorwerken na de AOW-leeftijd 

Over doorwerken na de AOW-leeftijd meldt het verkiezingsprogramma van de CDA niets. In het programma wordt alleen melding gemaakt over oudere werklozen. Het CDA vindt het onrealistisch er vanuit te gaan dat alle oudere werklozen op korte termijn een vaste baan vinden. Vaak zijn deze mensen al op een andere manier actief in de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Die inzet verdient waardering van de samenleving. Daarom willen wij een vrijstelling van de sollicitatieplicht voor werkzoekenden boven de 60 jaar die structureel meerdere dagen per week vrijwilligerswerk doen of mantelzorg bieden.”

In het volgende artikel in Haagsche Praat kijkt Doorwerkgever in het partijprogramma van D66. Deze partij is op zoek naar de koppeling van de AOW-leeftijd en de levensverwachting.

 

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]