Doorwerken, daar zit muziek in!

door | mei 15, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

In de wereld van muziek en entertainment is een grote groep doorwerkers te ontdekken. Zowel nationaal als internationaal. We noemen er een aantal, er zijn er natuurlijk veel meer. Eerst een blik over de grens.

Muzikanten over de grens

Aretha Franklin werd geboren in 1942. ‘The Queen of soul’ is op 25 maart 75 jaar geworden en vindt het nu tijd om te stoppen. Dat gebeurt in september van dit jaar. Wel wil ze nog samen met Stevie Wonder (66 jaar) een nieuw album uitbrengen.

Een meester op de gitaar, Eric Clapton, geboren in 1945. ‘Slowhand Clapton’ is dan ook wel een man op leeftijd. Dat weerhoudt hem niet om nog op te treden, alhoewel het de laatste tijd niet meer zo soepel gaat. Een afwijking in zijn zenuwstelsel is daar de oorzaak van. Toch staat hij in de maand mei nog een aantal keer op het podium van de Royal Albert Hall.

Ook nog steeds op de planken staat de iets jongere Elton John. Met zijn 70 jaar is hij dus precies 5 jaar jonger dan Aretha Franklin. Zijn optredens staan nu even op een laag pitje omdat hij een bacteriële infectie opliep tijdens zijn tour door Zuid-Amerika. Elton John hoop in juni weer op de planken te staan.

En dan hebben we nog The Rolling Stones. De gemiddelde leeftijd van de bandleden is inmiddels opgelopen tot ruim 73 jaar. De oudste is de drummer Charlie Watts (76) en de benjamin van de groep is gitarist Ron Wood, die 6 jaar jonger is. Stoppen? Daar denken ze nog niet aan. Dit jaar hebben ze nog een Europese tour gepland en staan ze op 30 september in de Amsterdam Arena en op 15 oktober in het Gelredome in Arnhem.

De pioniers van de Nederpop

We vinden de internationale entertainers niet alleen over de grens. Ook in ons eigen landje zijn er veel muzikale doorwerkers op verschillende podia te vinden.

De bekende voetbalanalist Johan Derksen (68) is ook een echte doorwerker. Naast voetbal heeft Derksen nog een passie en dat is muziek. In 2016 ging hij op zoek naar de zangers die ooit in de hitparade stonden en nog steeds goed bij stem zijn. Derksen wilde met hen het theater in en dat is ook gebeurd. Met onder andere Frans Krassenburg (73), voormalig zanger van The Golden Earrings, Theo van Es (71) van The Shoes en Johnny Kendall (76) van Johnny Kendall and the Heralds startte Derksen een theatertour door Nederland. Ik zag deze pioniers in de schouwburg van Cuijk en het was een waar feest van herkenning. Er was zelfs een heuse ‘afterparty’. De tour duurt tot en met mei 2017.

Doorwerkende gitaarliefhebbers

Naast Eric Clapton kennen wij in Nederland ook gitaristen met een grote naam. De namen Jan Akkerman en Harry Sacksioni spreken zeker tot de verbeelding. Ook deze twee mannen timmeren nog steeds aan de weg. Akkerman, in 1973 uitgeroepen tot de beste gitarist van de wereld, werd vorig jaar 70 jaar. Deze verjaardag vierde hij met een korte theatertour in de maanden december 2016 en januari 2017. Zijn dochter stond daarbij naast hem als zangeres. Ook bijzonder: Akkerman werd in 2012 ter gelegenheid van zijn vijftigjarige carrière in de muziek benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Harry Sacksioni is een stuk jonger. Hij werd geboren in 1950, werkt nog steeds door en is met grote regelmaat in de theaters te vinden. Sacksioni en ik delen dezelfde gitaarleraar. Op mijn vraag hoe het toch kwam dat hij op het podium staat en ik in de zaal zit, antwoordde hij: “Dan had je maar beter op moeten letten”. Tja, hij had eigenlijk wel gelijk. 

Vreemde kostgangers werken door

Tot slot van deze doorwerkende muzikanten een bijzondere samenwerking van eigen bodem. Uit die samenwerking zijn de ‘Vreemde kostgangers’ geboren. George Kooymans (69), Henny Vrienten (68) en Boudewijn de Groot (72) staken de grijze koppen bij elkaar. Een documentaire op tv, het uitbrengen van een cd en een theatertour was het resultaat van de Vreemde kostgangers. Een regeltje uit de track ‘De roeiboot en ik’ door Boudewijn de Groot is kenmerkend voor doorwerkers: “Je moet iets doen na je pensioen anders vallen je ogen dicht.”

Door: Hans Roemer, 68 jaar

Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]