Doorwerken na de pensioendatum. Hoe bijzonder is dat?

door | apr 24, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

De groep gepensioneerden die besluit om te gaan doorwerken na de pensioendatum groeit. En dat gebeurt lang niet altijd omdat dit ingegeven wordt door financiële omstandigheden. De meeste doorwerkers vinden het gewoon leuk om, op wat voor manier dan ook, nog aan het arbeidsproces te blijven deelnemen. Want werken is niet alleen werken, het is meer dat het contact met ‘de buitenwereld’ intact blijft. Zoals Cisca Dresselhuys (73 jaar) het onlangs in een interview verwoordde: “Het gros van de werknemers wil best doorwerken, maar niet meer op de oude manier. Bij ouderen gaat het vaak niet meer om het geld, maar om er nog bij te horen. Je wilt er als mens iets toe doen.” Inmiddels zijn zo’n 180.000 gepensioneerden in Nederland die doorwerken na de pensioendatum. Velen hiervan delen deze mening.

Doorwerken na de pensioendatum, hoe dan?

Er is een aantal manieren dat het mogelijk maakt om door te werken. De eerste is, misschien logisch, doorwerken bij de huidige werkgever. Dit kan op verschillende manieren: via de wet werken na AOW of de Doorwerkregeling. Wel verandert er een aantal dingen als u na de pensioendatum gaat doorwerken.

Lukt het niet om door te werken bij de huidige werkgever? Dan zijn er organisaties die zich richten op gepensioneerden een uitkomst. Doorwerkgever is er hier een van. Het voordeel hiervan is dat er een hele nieuwe wereld kan opengaan. Zo kunt u heel flexibel aan de slag bij een of meerdere opdrachtgevers.

En doorwerken na de pensioendatum als zzp’er dan?

Uit eigen ervaring kan ik melden dat dit niet eenvoudig is. Toen ik met pensioen ging, kon ik nog doorwerken door een aantal klussen voor mijn ‘oude’ werkgever te doen. Mijn werkgever stelde voor dat ik dat als zzp’er zou doen. Om dat mogelijk te maken was een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) noodzakelijk. Ik maakte een afspraak bij de KvK om het hier eens over te hebben. “Hoeveel opdrachtgevers heeft u?”, was de eerste vraag aan mij. Ik had er precies één, namelijk mijn oude werkgever. En ik was zeker niet van plan om op zoek te gaan naar meer opdrachtgevers. Zeker gezien alle toeters en bellen die daarvoor nog geregeld moesten worden. Op die papierwinkel zat ik echt niet te wachten. De KvK vond één opdrachtgever te weinig. Sterker nog, “deze manier van doorwerken is eigenlijk een voorzetting van uw arbeidscontract, een fictieve dienstbetrekking en daar kan de KvK niet achter staan.” Via een soort uitzendachtige constructie is het mij toen wel gelukt om de beloofde klussen te klaren.

Goede voorlichting is noodzakelijk

Overweegt u serieus om door te werken en toe te treden tot het leger van ruim 1 miljoen zzp’ers? Dan is er een aantal dingen waar u op moet letten. Er zijn organisaties die u hierbij kunnen begeleiden. Als eerste natuurlijk Doorwerkgever, die het mogelijk maakt om zelfstandig door te werken als professional waarbij uw administratie volledig uit handen genomen wordt. Maar ook de Kamer van Koophandel en Stichting ZZP Nederland kunnen u helpen bij het starten van een onderneming. Let wel op dat u dan meer risico’s loopt.

 

Door: Hans Roemer, 68 jaar

 

Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]