Haagsche praat: De peilingen

door | mrt 14, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

Politieke peilingen zijn van alle jaren. In ons land timmert Maurice de Hond (69 jaar, een echte doorwerker) al een halve eeuw aan de weg als het om politieke peilingen gaat. Inmiddels heeft hij gezelschap gekregen van andere onderzoekbureaus zoals TNS NIPO en I&O Research. Ook het televisieprogramma ‘Een Vandaag’ laat van zich horen. Maar gelukkig hebben wij ook nog De Peilingwijzer. De Peilingwijzer combineert de uitkomsten van de peilingen van onder meer I&O Research, Ipsos, Kantar Public, LISS-panel en EenVandaag. Tot slot kennen wij Frontbencher, een platform voor politieke opinie. Dit platform zet de uitkomsten van een aantal onderzoeken naast elkaar.

Wat de waarde van dergelijke peilingen is bewijst de peiling van 2016 voor het referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Konikrijk (de Brexit) en de peilingen voor de laatste Amerikaanse presidentsverkiezing. In beide gevallen zaten de peilingen er behoorlijk naast.

Maar terug naar ons land en de Kamerverkiezing 2017.

Hieronder een overzicht van de huidige zetelverdeling en de verschuivingen op een aantal peilmomenten (bron frontbencher.nl). Het voert te ver om alle onderzoeken hier te vermelden. Het lijkt zo te zijn dat als een politicus een uitglijer maakt dat dit effect heeft op het aantal zetels. Een voorbeeld hiervan is het gedoe rondom de commissaris van de koning in Drenthe, Jacques Tichelaar (PvdA). Zijn gedrag heeft dan weer invloed op de PvdA. Andere voorbeelden zijn de verwisseling tussen AOW en WAO van 50PLUS-voorman Henk Krol, de plotselinge voorliefde voor het Wilhelmus van CDA’er Buma en de ogenschijnlijk ingedutte Mona Keijzer (CDA) tijdens een uitzending van Pauw & Jinek.

[vc_empty_space height=”60px”][vc_single_image image=”18721″ img_size=”710 × 332″ qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”60px”][vc_column_text]

De tv-debatten

In verkiezingscampagnes spelen grote debatten vaak een belangrijke rol. In het verleden was het wachten op de zogenaamde ‘gamechanger’. Een gebeurtenis die een schokeffect bij de kiezers teweeg zou kunnen brengen. Dit jaar lijkt het effect van het Rode Hoed-debat van 26 februari (1,2 miljoen kijkers) en het Carré-debat van 5 maart (1,6 miljoen kijkers) nihil. Opvallend is dat in het eerste debat D66-leider Alexander Pechtold door kijkers is uitgeroepen tot winnaar. Bij het Carré-debat werd Jesse Klaver tot winnaar uitgeroepen door de kijkers. Maar bij dit debat werd presentator Diana Matroos de meest besproken persoon. Zij stelde door haar manier van vragen veel partijleiders voor het blok. Mensen in de rede vallen, daarbij scoorde Matroos hoog. De enige die zich niet liet afbluffen was Henk Krol.

Het slotdebat

Het traditionele verkiezingsdebat bij de NOS op de televisie is op dinsdag 14 maart, een dag voordat de Nederlanders naar de stembus gaan. Door een loting is bepaald welke partijen in het debat tegenover elkaar staan. Eerst gaan GroenLinks en het CDA met elkaar in discussie. Daarna is de beurt aan D66 en SP. Het derde debat gaat tussen de ChristenUnie en de VVD en het vierde tussen de PvdA en de PVV. Hierna volgt een tweede ronde. Dan discussiëren achtereenvolgens CDA en D66, SP en PvdA, VVD en GroenLinks en PVV en ChristenUnie met elkaar. Alle acht partijen mogen één keer een thema aandragen. Misschien dat op 14 maart de veelbelovende gamechanger uit de hoge hoed komt?

[/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”60px”]

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]