PvdA: AOW, werken en doorwerken – Haagsche praat

door | mrt 1, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

In de reeks Haagsche Praat las u eerder in een artikel hoe de SP tegen de AOW-leeftijd, werken en doorwerken aankijkt. In dit artikel richt Doorwerkgever de blik op de PvdA. In tegenstelling tot de SP pleit de PvdA voor een flexibele AOW-leeftijd.

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil dat de AOW-leeftijd flexibel wordt: “Iedereen moet de keuze krijgen om tot drie jaar eerder te stoppen met werken, tegen een redelijke korting waarbij niemand onder het minimum terecht mag komen. We worden gemiddeld ouder en we willen allemaal op een gegeven moment een goede oude dag. Het kan niet anders dan dat we de AOW-leeftijd moeten laten stijgen. Wie echter een leven lang hard gewerkt heeft en niet meer kán, moet eerder kunnen stoppen. Daarom moet je zelf kunnen bepalen of je eerder stopt tegen een reële en behapbare korting op de AOW.”

AOW-leeftijd

De PvdA vindt dat wanneer we de AOW ook in de toekomst veilig willen stellen, zij aan iedereen een bijdrage vragen in de vorm van langer doorwerken. Door langer door te werken en de AOW iets later in te laten gaan, houden we ook in de toekomst voldoende handen aan het bed en docenten voor de klas.”

Bij de verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar heeft de partij onderkend dat niet iedereen kan of wil stoppen op dezelfde leeftijd. Om mensen met een zwaar beroep of zij die vijftig jaar hebben gewerkt te ontzien, komt de PvdA in het verkiezingsprogramma met een AOW-oplossing waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken. Die oplossing is een AOW op maat.

AOW op maat

Met deze AOW op maat krijgt iedereen de keuze vanaf zijn 65e te stoppen met werken tegen een redelijke korting. Mensen die langer doorwerken dan hun AOW-leeftijd bouwen een hogere AOW-uitkering op. Tot slot wil de PvdA dat de AOW-uitkering ieder jaar met de lonen meestijgt.

Doorwerken na de pensioendatum

Over doorwerken na de pensioendatum staat niets te lezen in het partijprogramma. Wel stelt de PvdA dat het wettelijke leeftijdsontslag afgeschaft moet worden.

In een volgend artikel van Haagsche Praat leest u de opinie van de VVD. Het zal u niet verbazen dat die anders is dan de SP en de PvdA.

 

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]