Solidariteit – kijk op de samenleving

door | apr 3, 2018 | uncategorized | 0 Reacties

Het valt niet altijd mee met alles en iedereen solidair te zijn. Natuurlijk vormt solidariteit het fundament van onze verzorgingsstaat voor zowel gezondheidsperikelen, arbeidsconflicten als voor scheefhuurders. We zijn onvoorwaardelijk solidair met de grote grazers, maar weer niet met harteloze boswachters of met grote graaiers. Solidariteit in internationale problematiek is pas echt complex en scoort goed in iedere talkshow.

Neem May die niet toestaat dat de Russische beer haar landgenoten blootstelt aan zenuwgas of vergiftigde kruiden; natuurlijk steunen we die. Maar geldt dat ook voor die kleine Franse keizer met zijn moedercomplex of staan we daar achter die dogmatische vakbonden met hun achterhaalde socialistische retoriek? Met Erdogan zijn we, volgens de Hollandse school, pragmatisch solidair: een beetje om te voorkomen dat we weer bedolven raken onder vluchtelingen, en niet te veel omdat het toch een dictatoriale Turk blijft met de territoriale expansiedrift van Atatürk. In nationaal opzicht valt er genoeg te twijfelen. Willen we onze teflon Mark, de gepokte en gemazelde poetser van partijsmetjes, in Den Haag houden of juichen wij zijn voortijdige promotie naar Europa toe? Er is altijd wel ergens een ex-minister met premierpotentie te vinden die niet op de bus zit.

Thuis aarzel ik de open haard aan te steken wanneer de wind naar mijn astmatische buurvouw waait. Ik overweeg niet te boren wanneer de baby van de ander buurvrouw slaapt en zeker niet op zondag vanwege de gereformeerde overbuurvrouw. De diesel als fijnstofproleet gaat de deur uit, maar wel tegen de hoogste prijs naar een gesjeesde cursist van een inburgeringscursus. Ik overweeg mijn ING-betaalrekening op te zeggen en begrip op te brengen voor stakend onderwijspersoneel; ook na de tweede dag extra oppassen op de kleinkinderen. Ik betwijfel of de democratie bedoeld is voor extremistische splinterpartijen die nooit positief zijn en altijd foute mensen op hun lijst zetten. Moet ik mijn gasaansluiting afsluiten na het zoveelste Loppersumse gerommel en zelf een warmwaterpomp bekostigen? Word ik veganist nu de lammetjes weer in de wei dartelen? Blijf ik solidair met het goede doel dat ’s avonds om 21.00 uur nog collectanten naar je voordeur stuurt in het belang van een zielig kind waar ook ter wereld?

Waarschijnlijk ben ik wel solidair met alle bekende Nederlanders die eeuwen na hun dood geofferd worden aan een staaltje geschiedenisvervalsing door wat gefrustreerde, roeptoeterende activisten. In mijn jeugd fietste ik in Utrecht regelmatig met gepaste trots over de Jan Pieterszoon Coenbrug; gewoon een mooie brug en de kortste weg naar school. Dat was ook zo wanneer die brug toevallig naar Steve Biko was genoemd. Wat is dat toch voor een bizarre gewoonte om vanuit het huidig perspectief en met onze actuele kennis gelijk onze historische helden te verketteren of te criminaliseren. Nog even en we reduceren Adam en Eva tot een stelletje nutteloze naaktlopers die niets beters te doen hadden dan wat fruit te jatten en een slang te provoceren. Neem dan Urk, daar begrijpen ze tussen het vissen, bidden en snuiven door, dat je onze zeehelden moet blijven eren met straatnamen in een nieuwbouwwijk. Dat wordt daar een enclave voor PVV-stemmers en Baudetdiscipelen.

Solidariteit vraagt om het talent van een koorddanser.

Door Peter Vrancken, 70 jaar

Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]