De vijfde pijler: wel benoemen maar geen actie ondernemen is laf

door | apr 10, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

Wat me al heel lang een doorn in het oog is, is dat organisaties consequent verzaken als de trend een andere richting op beweegt dan wat de wens is. Misschien is het wel begrijpelijk dat zij ‘stilzitten’ in de hoop dat het tij keert, maar tegelijkertijd is het onnodig en laf. 

Wanneer je als organisatie gerelateerd bent aan het onderwerp en je weet dat er veel gepensioneerden zijn die doorwerken, dan zal je als organisatie je individuele relaties moeten informeren over de mogelijkheden die passen bij jouw business. Zo zie je het Nibud helder uitleggen dat doorwerken een onderdeel is van je inkomsten na AOW. Ook belangenverenigingen rond ouderen praten over doorwerken na pensioen. Hoewel de informatie over doorwerken daar al beperkter is.

De ‘vijfde pijler’ van inkomsten na AOW

Waar de plank al jaren misgeslagen wordt is in de pensioenbranche. Daar praat men wel al jaren over de zogenaamde ‘vijfde pijler’ van inkomsten na AOW maar zonder al te veel uit te leggen over hoe dat werkt. Het zit namelijk zo. De eerste vier inkomstenpijlers bestaan uit AOW, collectief bedrijfspensioen. individuele aanvulling op pensioen en je eigen vermogen. En de vijfde? Dat is blijven werken. De eerste vier pijlers worden uitgebreid toegelicht en uitgewerkt. Echter, bij de vijfde pijler staat slechts het ene zinnetje: “Je kunt ook geheel of gedeeltelijk blijven werken”.

Decennia geleden sprak een eerste professor Arbeid en Pensioen over de vijfde pijler. Toch werd het onderwerp door de branche nooit echt belicht. Dat snap je natuurlijk wel. Het was de tijd dat alles nog beloofd werd aan de deelnemer. Dat heette ‘ontzorgen’. Zelf regie nemen door te blijven werken paste daar natuurlijk niet bij. Sterker nog, dat zou eerder een imagoprobleempje opleveren bij de sector dan een compliment op het geleverde resultaat.

Actief benoemen vijfde pijler: complimenten Delta Lloyd

Maar nu is het dan eindelijk zover, de eerste verzekeraar wijst haar deelnemers actief op de mogelijkheden om na pensioen te blijven werken én helpt daar ook bij! Delta Lloyd is degene die het compliment in ontvangst mag nemen. Via hun website wijzen zij hun verzekerde deelnemers vóór het moment van pensionering op de mogelijkheid om als vrijwilliger en/of doorwerker actief te blijven op de arbeidsmarkt. Maatschappelijk betrokken en transparant. Goed gedaan Delta Lloyd!

Door Sjaak van Heukelum, directeur Doorwerkgever 
 
Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:

 

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]