Nederland telt drie miljoen 65-plussers. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat daarvan circa 180.000 mensen betaald werk verrichten, het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd ten spijt. De reden: ze vinden het leuk, willen onder de mensen blijven.
Uit onderzoek blijkt dat vooral voor zelfstandig ondernemers in de land- en tuinbouw en de visserij de gewoonste zaak van de wereld is om door te werken nadat ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. “Voor de meeste mensen die in loondienst zijn als ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, ligt het anders”, weet Sjaak van Heukelum, directeur van Doorwerkgever. Dat fungeert sinds 2008 als intermediair tussen bedrijven en zo’n 25.000 gepensioneerden. “Het gros stopt met werken, maar je hebt ook mensen die dat een vreselijk idee vinden. Geld is voor hen zelden de hoofdreden om door te werken. Ze vinden het fijn om gewaardeerd te worden, willen onder de mensen blijven of kunnen de structuur niet missen waarmee werken gepaard gaat. Ze hebben geen zin om hun dagen louter te vullen met hobby’s of vrijwilligerswerk.”
Zeven jaar nadat hij officieel de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, vindt Gerard Jonker (72) uit Lelystad het mooi geweest. Nog een paar maanden en dan stopt hij als leraar wiskunde op het Van der Meij College in Alkmaar. Dat hij zo lang is doorgegaan, kan niet los worden gezien van het grote gebrek aan wiskundeleraren. “Alleen op de vacaturesite www.meesterbaan.nl staan al bijna 220 vacatures. Ik weet dus zeker dat er door mijn toedoen geen leraar wiskunde werkloos thuis zit.” Als dat wel het geval was geweest, had Jonker een andere baan gezocht toen hij op zijn 65e de AOW-gerechtigde leeftijd bereikte. “Na een paar maanden thuis wist ik: dit is nog niks voor mij. Ik wilde een doel in mijn leven hebben. Structuur. Ik heb hobby’s genoeg, piano spelen en literatuur bijvoorbeeld, maar dat kan altijd nog, redeneerde ik zeven jaar geleden. Aan een wereldreis had ik bovendien geen behoefte, omdat ik beroepshalve altijd al veel had gereisd.”
Het verschil maken
Toen hij op zijn 56e als zij-instromer in het onderwijs belandde, had de wis- en natuurkundige er namelijk al een lange carrière in het bedrijfsleven opzitten. Jonker besloot het roer om te gooien, ging les geven op een vmbo-school in Alphen a/d Rijn en haalde in de avonduren zijn tweedegraads lesbevoegdheid. “Ik heb bewust voor het vmbo gekozen, omdat ik het gevoel heb dat ik voor die leerlingen het meest kan betekenen. Niet voor allemaal, maar wel voor sommigen. Wiskunde is een goed middel om ze logisch te leren denken, maar ook om ze schoonheid op waarde te leren schatten. Van de stelling van Pythagoras, maar ook van kunst en cultuur. Wat me altijd heeft gedreven, is dat ik het verschil kan maken. Van een goede wiskundeleraar kan iemand echt de rest van zijn leven plezier hebben.”
Plezier en passie
Jonker stopt op een moment dat het onderwijs volgens hem ‘op zoek moet naar balans tussen digitaal en analoog’. “Ik sta nog steeds met veel plezier en passie voor de klas en krijg van collega’s noch leerlingen signalen dat het beste eraf is. Maar ik wil zelf de keuze maken om te stoppen en niet worden gedwongen, bijvoorbeeld door een afnemende gezondheid.” Bang voor het zwarte gat is Jonker niet. “Ik ga proberen om mijn pianospel naar een hoger niveau te tillen en wil me ook meer verdiepen in de hogere wiskunde. Daarnaast blijf ik hier in Lelystad bijles geven aan een aantal leerlingen.”
Flexibele bijbaan
Wil Janssen (73) is een van de gepensioneerden die door Doorwerkgever aan een flexibele bijbaan is geholpen. Na een lange carrière bij onder andere de Koninklijke Marine, waar hij als sergeant-majoor afzwaaide, en als directeur van diverse sportaccommodaties, kon hij op zijn 65e met pensioen. “Net als mijn één jaar jongere vrouw, die ook haar hele leven ambtenaar is geweest. We voelden er nog niets voor om de hele dag thuis te gaan zitten. Mijn vrouw is als gastvrouw aan de slag gegaan bij Milieudefensie en ik werk sinds anderhalf jaar als portier bij de Beurs van Berlage, in een uniform dat speciaal voor mij op maat is gemaakt.”
Het bevalt Janssen uitstekend. “Ik werk 12 tot 14 uur per week, wordt iedere maand door Doorwerkgever betaald, betaal loonbelasting over dat bedrag en heb er verder geen omkijken naar. Het is heerlijk om op deze manier onder de mensen te blijven. Omgaan met jonge mensen houdt je jong. En het mooie is dat er veel minder druk op de ketel is dan bij een volwaardige fulltime baan. Ik werk omdat het mag, niet omdat het moet.” Dat laatste is volgens directeur Sjaak van Heukelum essentieel.
“Er is geen sprake van verdringing op de arbeidsmarkt. Het gaat niet om banen maar om werk, dat wordt verricht door het groeiende aantal gepensioneerden dat op die manier, door gaten in de arbeidsmarkt op te vullen, een belangrijke bijdrage kan blijven leveren aan de samenleving.”
Wet
De Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd staat werken na je 65e toe, maar werkgevers zijn huiverig voor precedentwerking. “Je wilt alleen door met degenen die echt meerwaarde hebben, niet met degenen die zich als een blok aan het been kunnen ontpoppen, met alle juridische risico’s van dien”, legt Van Heukelum uit. “Daarom voorziet onze Doorwerkregeling in zo’n grote behoefte. Zowel voor werkgevers als werknemers is de flexibiliteit maximaal. Via Doorwerkgever zijn voortdurend zo’n 1.200 à 1.300 gepensioneerden aan het werk die door ons worden betaald, minimaal 10,68 euro per uur. Bovendien verzorgen wij de administratie én betalen de doorwerker bij ziekte zes weken door.” Nadat Doorwerkgever eerder al aan de wieg had gestaan van een CAO voor AOW-gerechtigden die willen doorwerken, is sinds vorig jaar de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd van kracht. Die bepaalt onder andere dat een doorwerkende AOW-gerechtigde wel een wettelijk ouderdomspensioen (AOW) ontvangt, maar niet meer verzekerd is tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Als de werknemer ziek wordt, moet de werkgever zijn/haar loon maximaal 13 weken doorbetalen. Na meer dan zes opvolgende tijdelijke contracten of na vier jaar, wordt het tijdelijke contract automatisch omgezet in een vast contract.
Nauwelijks risico’s
Volgens Van Heukelum is de Doorwerkregeling van Doorwerkgever veel flexibeler. “De werkgever is nauwelijks aan risico’s verbonden. Omdat de doorwerker bij zowel de opdrachtgever als bij Doorwerkgever niet op de loonlijst staat, blijft het betaalbaar, flexibel en leuk om door te werken na je pensioen.”
Bron: Gooi en Eemlander
Tekst: Cees de Geus
Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:
Volg ons:
[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]