Werken, doorwerken en vrijwilligerswerk

door | feb 6, 2017 | Doorwerkverhalen | 0 Reacties

“Werken, doorwerken en vrijwilligerswerk loopt bij mij door elkaar heen.” Aan het woord is Anja Speyers (55) als wij het met haar hebben over het begrip doorwerken. In dit interview leest u meer over deze drie-eenheid. [vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”60px”][vc_single_image image=”18003″ img_size=”medium” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”60px”][vc_column_text]“Misschien dat ik een beetje apart geval ben, maar sommige dingen komen gewoon op mijn pad. Ik wist al snel dat ik graag de zorg in wilde. Het was dan ook geen verrassing toen ik in 1982 begon in het verpleeghuis Regina Pacis in Arnhem. Als groentje in dit vak gekomen werd ik snel rijp. Min of meer in het diepe gegooid met op zijn tijd een helpende hand in de buurt. Mijn carrière in de zorg, van leerling naar ziekenverzorgende, duurde tot januari 2005. Lichamelijke klachten waren de aanleiding om hiermee te stoppen. Handige hulpmiddelen als tilliften waren er destijds niet. Een zogenaamde ‘zorgrug’ was hiervan het gevolg.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””]

Nieuwe loopbaan

In die tijd had Anja ook te maken met zorg in haar thuissituatie. Haar echtgenoot leed al geruime tijd aan COPD. Aan deze periode kwam een eind door zijn overlijden in 2004.

“Ik zag het einde als verzorgende al aankomen. Daarom begon ik op mijn 40ste al met de voorbereiding van een nieuw loopbaan. Dat is eigenlijk ook een soort van doorwerken. Een NTI-cursus leidde mij op tot apothekersassistente. Deze cursus heb ik in twee jaar tot een goed einde gebracht. En zo begon ik in 2003, naast mijn werk bij Regina Pacis, met mijn werk in de apotheek. Hier kon ik in deeltijd blijven werken na mijn stageperiode.

Eerder stoppen met werken en …

In 2007 kwam er een kentering in het leven van Anja. Tijdens een vakantiereis ontmoette zij een man, een nieuwe relatie was het mooie gevolg. “Hij is een aantal jaren ouder dan ik. Dat hij normaal gesproken veel eerder zou stoppen met werken was logisch. En eigenlijk was ik daar nog niet helemaal aan toe. Hij besloot nog een paar jaar door te werken en pas te stoppen als ik daar ook aan toe was. Dat moment kwam eind 2011, op 1 december van dat jaar stopten wij allebei. Het leven zou anders worden.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”60px”][vc_column_text]

… doorwerken…

Maar echt veel anders zou het niet direct worden. Zowel Anja als haar echtgenoot werkten door op oproepbasis. Anja: “Mijn werkgever en ik kwamen een nul-urencontract overeen. Ik kon in drukke perioden opgeroepen worden om te werken. Het mooie hiervan voor mij was dat ik de vrijheid heb om ‘nee ‘te zeggen. Die kans was zeker denkbeeldig omdat wij met grote regelmaat op vakantie gaan. Maar het gaat heel vaak goed. En een verrassing: ik wist niet dat er zoveel uren in een nul-urencontract zitten. Op deze manier doorwerken is een mooie oplossing.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”60px”][vc_single_image image=”18004″ img_size=”medium” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]

…en vrijwilligerswerk

Op een gegeven ogenblik werd Anja’s aandacht getrokken door een artikel van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). De VPTZ staat voor kosteloze hulp van vrijwilligers die bij terminale mensen ingezet kunnen worden. Niet voor hele dagen, maar voor een of meer uren per dag. Ook kunnen de VPTZ-vrijwilligers een aantal nachten van de week de mantelzorger ontlasten door aanwezig te zijn. “Ik vond dit een heel mooie vorm van vrijwilligerswerk die aansluit op mijn eerdere beroep van ziekenverzorgende. Zo blijf ik toch een beetje bij mijn oude liefde: de zorg. Deze combinatie van doorwerken en vrijwilligerswerk past heel goed bij mij.”

Door Hans Roemer[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][/vc_row]