Niemand wil altijd weekend hebben

door | mrt 28, 2019 | Doorwerkverhalen | 0 Reacties

Vorige week had ik het genoegen om het mooie Dr. Nassau College in Assen te bezoeken. Daar werken Elly Hummel (69) en haar man Kris (68) door na hun pensioen. Elly 5 dagen per week als doorwerker voor het schoonmaakbedrijf Asito en Kris als avondconciërge 2 dagen per week. Beiden zijn graag geziene medewerkers voor het Dr. Nassau College vertelt Albert Noord, directeur van het Dr. Nassau College mij. “Als je Elly belt, weet je dat het goed komt”, “Elly verdient een standbeeld hier.”

Beiden geboren en getogen in Assen leerden Elly en Kris elkaar daar in 1973 kennen door de zus van Elly. Tijdens de eerste ontmoeting had Elly ‘geen tijd’ voor Kris want ze was aan het werk als muziekdocent, “en het werk gaat voor”. Als ik hen vraag of het liefde op het eerste gezicht was kijken ze elkaar aan en beginnen ze te lachen. Elly en Kris zijn niet zo van de romantiek, daar zijn ze veel te nuchter voor. Dit hebben ze vanuit huis zo meegekregen. Elly haar vader had een leidinggevende functie in de sociale werkvoorziening. Het is dan ook een bijzonder toeval dat één van de twee werkhuisjes die Elly naast haar werk bij het Dr. Nassau College ook nog heeft, van de oud-directeur van haar vader is.

“Niet zeuren, maar gewoon werken is mijn levensmotto”

Haar moeder maakte naast het drukke gezin dat zij had ook 8 uur per week schoon. Uiteraard met hulp van Elly en haar broer en zussen, ze deed dit tenslotte toch ook voor hen. Wellicht dat Elly daar haar levensmotto ‘niet zeuren’ heeft ontwikkeld. Volgens Elly zijn er te veel mensen die bij “een scheet voor hun reet” al beginnen te piepen dat ze niet kunnen werken. En dan heb je aan Elly een slechte doorwerker. Zij is nooit te beroerd om zelf mee te werken als ze weer eens kampt met problemen in de personele bezetting, maar niet willen werken wordt niet geaccepteerd. Net als de voeten die de scholieren zomaar op de banken in het Dr. Nassau College leggen. Hier zal zij altijd iets van zeggen en dat weet iedereen.

Getrouwd in 1975 werd hun eerste kind geboren in 1979. Na 5 jaar stopte Elly toen met het werk als muziekdocent om voor de kinderen te zorgen. In 1990 begon ze met schoonmaakwerkzaamheden voor de organisatie Hago. Ruim 25 jaar heeft ze daarvoor gewerkt. Toen zij in 2016 afscheid nam omdat de aanbesteding voor de locatie Dr. Nassau College gewonnen was door Asito kon er nog geen bedankje of bloemetje af. Dat raakt Elly wel. “Hoe kan je als organisatie zo met mensen omgaan?” Gelukkig heeft ze nu een bijzonder goede band met haar leidinggevende Wilma Buring. Wilma was zelfs aanwezig tijdens dit interview. Van Wilma mag Elly zo lang doorwerken als ze wilt. En dat is Elly ook van plan, “tot het moment dat de aanbesteding verloren wordt”. Dan gaat ze niet meer mee. Dan is het welletjes.

“Ik blijf doorwerken tot het moment dat de aanbesteding verloren wordt”

Dr. Nassau College

Bang dat zij zich dan gaat vervelen is ze niet. “Niemand wil altijd weekend hebben, dus het is belangrijk dat je actief blijft”. En dat is Elly. Ze past wekelijks op haar kleinkind, zorgt voor haar naasten maar ook voor zichzelf. Zo gaat zij regelmatig met Kris een hapje eten met een goed glas wijn erbij (alleen als er niet gewerkt hoeft te worden) of maken zij samen een mooie stedentrip in Europa.

Elly realiseert zich dat wanneer zij stoppen er een (grote) bron van inkomsten zal wegvallen. Inkomsten die van harte welkom zijn en waardoor ze nu het leven kunnen leiden dat ze willen. Dat is helaas niet altijd zo geweest. Na het verliezen van Kris zijn baan heeft het gezin noodgedwongen een aantal jaar in de bijstand moeten zitten. Toen zij in 1996 ook nog het ongelukkige toeval hadden dat zij tegenover het huis woonde waar door een gasexplosie het halve blok werd weggeblazen was dat een zoveelste tegenslag waar ze ook wel weer uitkwamen. Want volgens Elly is “alles op te lossen”.

“Niemand wil altijd weekend hebben, dus het is belangrijk dat je actief blijft”

 Wat een inspirerende persoonlijkheid is deze vrouw. Als ik haar vraag op een schaal van 1 tot 10 hoe gelukkig zij is, antwoordt zij direct “een 8”. “Tevreden zijn met wat je hebt en gewoon een beetje zorgen voor elkaar”, dat is het geheim van Elly en Kris.