Het bouwbedrijf waar Frans Stam werkte ging vier jaar geleden failliet. De 65-jarige uit Purmerend zat zonder werk en dacht nooit meer aan de bak te komen. “Ik had er eigenlijk wel vrede mee, maar elke dag thuis zitten zag ik ook niet zitten en dus wilde ik toch langer gaan doorwerken,” vertelt Frans. Via Doorwerkgever werkt hij nu vier dagen in de week als projectleider bij Reinders, een bouwbedrijf waar Frans ondertussen een onmisbaar onderdeel is.
Geschreven door Pippi Kragtwijk
Een opdrachtgever benaderde Frans na het faillissement, wellicht dat hij een leuke baan voor hem had. Financieel had Frans niks te klagen maar toch besloot hij het avontuur aan te gaan. “Ik kon via het UWV doorbetaald krijgen met praktisch het volledige loon tot de AOW-leeftijd. Maar na het gesprek kwam er toch een gesprek met Doorwerkgever en besloot ik het te doen. Stilzitten is niks voor mij en je kunt niet acht uur per dag sporten”, aldus Frans. Hij is getrouwd met Cathy en ook zij vond het een goed idee dat Frans langer zou doorwerken. Samen hebben ze volgens hem een mooi leventje met kinderen en kleinkinderen, maar zou dat niet compleet zijn zonder leuk werk. “Ik voelde me vitaal genoeg, ik sport veel en werk veel in de tuin. Maar ik vind het fijn om afwisseling in mijn leven te hebben en toch ook een ritme,” vertelt hij.
Reinders, het bedrijf waar Frans werkt, is in principe een schildersbedrijf, maar verricht ook bouwwerkzaamheden. “Ze hadden behoefte aan iemand die de bouwkundige zaken op zich kon nemen. Ik ben er een kleine vier jaar geleden bijgekomen en sindsdien maken we sprongen. Als ik het verschil voor en na de verbouwing van de woningen die we hebben opgeknapt zie, ben ik best trots,” vertelt Frans. Als projectleider rijdt hij veel door regio Amsterdam en heeft hij vele taken als het opnemen, calculeren, uitvoeren en controleren van projecten. Daarnaast zorgt hij ook voor het onderhouden van het contact met de klanten. “Het is over het algemeen klein werk. We zijn vrij veel bezig voor de woningbouwvereniging, dus dat is het klachtenonderhoud. De ene keer verbouwen we complete woningen en de andere keer frissen we iets alleen een beetje op, en dat begeleid ik.” In een vrij korte periode moet dit gebeuren, dat is volgens Frans best heftig maar absoluut bevredigend werk.
Frans omschrijft zichzelf als een actief type. Het stilzitten is niet aan hem besteed en van het idee alleen al wordt hij onrustig. “Je zit in een ritme, ik sta graag ’s ochtends vroeg op en ik ben rond vijf uur weer thuis. ’s Avonds zit ik lekker in mijn stoel met mijn krantje. Als je veel thuis bent, ga je dat wellicht minder waarderen. Ik wilde dat leventje nog wel even in stand houden en zo ben ik bij Doorwerkgever terecht gekomen,” vertelt hij. Op dit moment is er binnen de organisatie niet iemand die Frans en zijn werkzaamheden honderd procent zou kunnen overnemen en dus is hij onmisbaar. Gelukkig heeft hij nog geen plannen om te stoppen met het langer doorwerken. “Ik zou in de toekomst nog wel eens vrijwilligerswerk willen doen, zolang ik gezond en vitaal blijf. Ik ben alleen bang dat als ik stop, dat het uiteindelijk toch weer begint te kriebelen,” aldus Frans.
Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen: