Polderen

door | jun 13, 2017 | Nieuws | 0 Reacties

In het Haagse is de chemie uitgewerkt en het chagrijn teruggekeerd. Het blamen and shamen is gestart om straks buiten het achterkamertje aan de partijnotabelen een zondebok te kunnen presenteren. De christelijke moraal blijkt multi-interpretabel; naastenliefde en begrip zijn voor in de kerken, niet voor in de politieke arena. Een krasse knar uit Scheveningen mag de boel vlot trekken en zo demonstreren dat in een precaire situatie een bejaarde het land moet redden.

Volgens welingelichte kringen – geen idee waar die zich bevinden – lopen de formatiepogingen stuk op het migratieprobleem. Niemand heeft blijkbaar bedacht om in deze onrustige tijd eens op zijn Hollands te gaan polderen. Niet in de betekenis van het poldermodel, dat verbale geneuzel dat uiteindelijk een compromis oplevert waarvan niemand de uitkomst begrijpt of weet of je daarmee nu blij of ontevreden moet zijn. Nee, de oplossing is het inzetten van een Hollandse polder om immigranten te huisvesten. Neem de Flevopolder, waar de huidige inwoners afstammen van een generatie van immigranten uit heel Nederland die ook niet altijd vrijwillig zijn verhuisd. Dit zorgt voor een lotgenotenervaring waardoor het met de empathische gevoelens naar de nieuwe, exotische buren wel goed zit. We hoeven alleen maar een commissie te installeren die afreist naar de Griekse eilanden om daar onze toekomstige landgenoten te selecteren. Dat staatsburgerschap is de bonus voor goed presteren op de arbeidsmarkt. Vergelijkbaar met de bonusprocedure voor een gemiddelde CEO.

Het opstellen van de selectiecriteria is nog wel even een dingetje. Belangrijk is de inzetbaarheid in ons arbeidsproces om zo bestaande vacatures op te vullen. De voorkeur gaat uit naar potentiële bouwvakkers, politieagenten, onderwijsassistenten en bejaardenhulpen. In de opleiding leren aspirant-agenten hoe je met racisme bij collega’s om moet gaan en hoe je je pet als een hoofddoek kan vouwen. Onderwijsassistenten leren om te gaan met om geld zeurende collega’s. We nodigen vooral grote gezinnen uit zodat de dorpsscholen weer gevuld zijn en hun ouders later verzekerd zijn van mantelzorg. Transgenders zijn van harte welkom mits zij geen gender neutrale toiletten claimen of de Canal Parade bezoeken. De Amsterdamse grachten zijn al druk genoeg.

Natuurlijk zetten we geen hek om de polder, maar hanteren we de eerste jaren wel een pasjessysteem voor het reizen. Een meer humane versie van het Israëlische model op de Westbank. Het is wat indikken in de polder, maar gluren bij de buren wordt een stuk exotischer en de Hollandse boer kan over een paar jaar zonder hulp van koppelaarster Yvon zelf op zoek naar een vrouw. Met dit initiatief scoren we ook bij onze Griekse vrienden en de aangeboden gratis ouzo op het Griekse vakantieterras is mooi meegenomen.

Bij aantoonbaar succes kan de Hollandse werknemer eventueel eerder met pensioen of zijn uitvoerend werk inwisselen voor de lichtere functie van toezichthouder. Vervolgens creëren we meer ruimte door het IJsselmeer verder in te polderen met als bijkomend voordeel dat je ook bij storm veilig over de dijk naar Enkhuizen kunt.

Ik wacht in mijn tuin op een telefoontje van Alexander en Jesse. Misschien is Geert ze wel voor.

Door Peter Vrancken, 70 jaar

Meer feiten cijfers over doorwerken na pensioen:

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]