D66: AOW, werken en doorwerken – Haagsche praat

door | mrt 7, 2017 | uncategorized | 0 Reacties

In deze reeks las u eerder hoe een aantal politieke partijen tegen de AOW-leeftijd, werken en doorwerken aankijken. In dit artikel houdt Doorwerkgever D66 onder het vergrootglas. Uitgangspunt: koppel de AOW-leeftijd aan de levensverwachting.

Net zoals het CDA vindt D66 een vaste AOW-leeftijd niet meer passen bij deze tijd. Om de AOW voor de toekomst betaalbaar te houden, is het noodzakelijk dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar en wordt gekoppeld aan de levensverwachting. Daarnaast wil D66 het mogelijk maken eerder of later dan de AOW-leeftijd te stoppen met werken. “Wij willen dat iedereen kan kiezen voor een flexibele AOW. Iemand die langer wil doorwerken of juist eerder wil stoppen, kan dat dan doen. De hoogte van de uitkering verandert mee”, aldus D66.

Twee voorwaarden

Naast het recht om later met de AOW te starten, of om de ingangsdatum van de AOW-leeftijd eerder te laten samenvallen met het ingaan van het aanvullend vroeg- of deeltijdpensioen stelt de partij twee voorwaarden. D66 hierover: “Om te voorkomen dat mensen in armoede vervallen, moet het totale inkomen (AOW en pensioen) wel altijd hoger blijven dan een bijstandsuitkering. Ten tweede willen wij de flexibele AOW zo vormgeven dat van de invoering hiervan geen structureel budgettair effect uitgaat. We streven ernaar dit per 2022 mogelijk te maken”.

Doorwerken na de pensioendatum

Van het doorwerken na de pensioendatum is D66 altijd al voorstander geweest. Al in 2014 diende de partij hierover een motie in bij de Tweede Kamer. De Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd werd op 29 september 2015 aangenomen door de Eerste Kamer.

In het volgende artikel in Haagsche Praat de focus op het partijprogramma van GroenLinks. Deze partij is voorstander van de verhoging van de AOW-leeftijd. Met daarbij de koppeling aan de levensverwachting.

 

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]