Afgelopen week werd er door Nieuwsuur aandacht besteed aan doorwerken. Vijf personen vertelden aan Nieuwsuur hoe zij tegen de toekomst aankeken. Eigenlijk stond de vraag centraal; wanneer ga je met pensioen en blijf je daarna nog doorwerken?
Alle vijf de personen hadden andere verklaringen voor hun keuze. Zo was er een vakman die zijn werk zwaar begon te vinden en had besloten om eerder te gaan stoppen. Een andere persoon wilde plaats maken voor zijn opvolger. Weer twee anderen konden uit financiële overwegingen helemaal niet of juist wel stoppen. Mooie portretten, bekijk hier de uitzending van zaterdag 10 augustus.
Zelf heb ik de portretten via mijn LinkedIn account onder de aandacht gebracht. Dat leverde heel veel bekijks en reacties op. Opvallend veel herkenning en ondersteuning van de personen die reageerden. Dat is wel wat anders dan tien jaar geleden toen wij begonnen als Doorwerkgever. Toen vond ‘men’ er wel wat van. Nu was er slechts één persoon die het schande vond en doorwerken zag als verdringing. Gelukkig is dáár al heel veel universitair onderzoek naar gedaan en aangetoond dat er van verdringing in het geheel geen sprake is.
Interessant was ook het artikel in Trouw dat afgelopen week in de krant verscheen. Daar schreef de journalist dat als je eerder met pensioen gaat, je dat je hele verdere leven minder pensioenuitkering oplevert. Dat klopt ook! Globaal kan je aanhouden dat elk jaar dat je eerder met pensioen gaat ongeveer 6/7 % minder pensioen oplevert. Daar staat tegenover dat je direct kan gaan genieten en vrij bent om te doen en te laten wat je zelf wil.
En nu zijn we bij de kern van de portretten die Nieuwsuur aan ons liet zien. Wij zagen vijf personen die ieder voor zich regie voerde over hun eigen toekomst. Zij zeiden ieder voor zich: ”Ik maak het zelf wel uit!”
De realiteit is dat de overheid de pensioenleeftijd zal blijven verhogen. Dat is een logisch gevolg van het feit dat we ouder worden en dat er een balans moet zijn tussen de levensfases van leren, studeren, werken en pensioen. Een andere realiteit is dat bedrijven geen collectieve regelingen meer mogen hebben om vroeger met pensioen te gaan dan de AOW-leeftijd. Sterker, een bedrijf krijgt een stevige fiscale boete als zij dat toch doet. Tot slot hebben we de realiteit van de pensioenfondsen. Al jaren zijn de meeste pensioenen niet geïndexeerd. Kijkend naar de huidige resultaten van de fondsen ziet het er ook voor de toekomst niet beter uit.
Als iedere partij je in de steek laat en je hebt je daar niet op kunnen voorbereiden, kan je nog maar één ding doen en dat is zelf regie gaan voeren. Zelf verantwoordelijk worden voor je toekomst. Zelfredzaam zijn! Alle feiten op een rijtje zetten en dan bepalen wat het beste bij jou past. Minder werken? Eerder stoppen? Vrijwilligerswerk? Doorwerken na pensioen? Allemaal relevante vragen die een ieder zelf moet beantwoorden. En gelukkig leven we in een land waar we dat ook zelf kunnen bepalen.
Ik heb genoten van de portretten van Nieuwsuur als directeur van Doorwerkgever omdat ik mensen zag die ieder vanuit zijn eigen situatie nieuwe zingeving had gevonden. Mensen die eigen regie voerden. Dat hoeft niet altijd ‘leuk’ te zijn maar geeft wel voldoening en nieuwe energie.
En daar blijf je gezonder bij en word je ouder van. Ik wens alle oudere werknemers het besef om dat te doen en feliciteer iedereen die het al doet. Trots ben ik dan ook op onze twee doorwerkers Susan en Walter die hebben meegewerkt aan dit item van Nieuwsuur en hun doorwerkverhaal hebben willen delen. Mocht je binnen die regie besluiten om door te willen werken, dan kan je bij ons terecht, want wij zullen ons daarvoor in blijven zetten.
Sjaak van Heukelum
Directeur Doorwerkgever