Advies Raad voor Volksgezondheid en Samenleving; gepensioneerden moeten actief blijven in een overbruggingsbaan of senior internship

door | jan 9, 2020 | uncategorized | 0 Reacties

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseert doorwerken naast pensioen. Pensioengerechtigde werknemers zouden na pensionering, indien mogelijk, actief moeten blijven als senior internship of in een overbruggingsbaan bij de oude werkgever.

‘Wij zijn al tien jaar uitsluitend actief op het domein: ’langer doorwerken na pensioen’.

‘Bij Doorwerkgever heet dat doorwerken bij je oude werkgever en/of op leuke bijbanen bij nieuwe opdrachtgevers’ zegt Sjaak van Heukelum, directeur Doorwergever. ‘Wij zijn al tien jaar uitsluitend actief op het domein: ’langer doorwerken na pensioen’. Aan het begin ontwikkelden wij een specifieke CAO die de basis werd voor de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Nu helpen wij met onze diensten de doorwerkers met een specifieke Doorwerkregeling, waardoor ze heel flexibel door bedrijven zijn in te zetten zolang beiden dat willen.

Zo zegt Sjaak: ‘Het is ongelooflijk dat wij zo’n mooi DNA op deze doelgroep hebben ontwikkeld. Onze verbinding met gepensioneerden is nu uniek en maakt dat wij een specialist zijn voor zowel de werkgevers als de doorwerkers. Dat heeft er zelfs toe geleid dat wij de positie van een doorwerker buiten de WAB hebben kunnen houden, waardoor de inzet van onze doorwerkers geen risico vormen voor de opdrachtgevers.’

Met de sterk groeiende aandacht vanuit de maatschappij zien we dat bedrijven ook hun doorwerkbeleid aanpassen. Tot recent bleven de meeste doorwerkers op eigen intiatief bij de oude werkgever doorwerken. Nu wordt Doorwerkgever steeds meer door de werkgever gebeld om door te geven dat zij graag zouden willen doorwerken met een (bijna) gepensioneerde werknemer.

‘De arbeidsmarktkrapte speelt doorwerken in de kaart!’, aldus Sjaak.

‘De arbeidsmarktkrapte speelt doorwerken in de kaart!’, aldus Sjaak. Voor de toekomst voorziet Sjaak nog meer doorwerkcapaciteit. Dat komt omdat de vergrijzing verder doorzet. ‘In 2050 is de gepensioneerde bevolking in Nederland bijna 4x zo groot als nu.’ En de instroom van jonge mensen op de arbeidsmarkt wordt substantieel lager. ‘Dat rekensommetje is dus snel gemaakt’.

Doorwerkgever blijft de specialist voor doorwerkers en opdrachtgevers en zal haar dienstverlening blijvend doorontwikkelen aan de trends en veranderingen op ons thema: langer doorwerken na pensioen!