Het AOW-gat, de gevolgen en de overbruggingsregeling

door | jan 25, 2017 | Wet- en regelgeving | 0 Reacties

Bent u gestopt met werken en heeft u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan heeft u waarschijnlijk een AOW-gat. Dit AOW-gat komt doordat uw prepensioen tot uw 65ste verjaardag loopt en de AOW-leeftijd later begint dan uw 65ste verjaardag. En hoe jonger u nu bent, hoe groter uw AOW-gat straks is. Dit komt omdat de AOW-leeftijd steeds verder omhoog gaat. Om de financiële gevolgen van het AOW-gat op te vangen, is er een aantal mogelijkheden. Hieronder leest u hier meer over.

 De gevolgen van het AOW-gat

De gevolgen van een AOW-gat kan aardig in de papieren lopen. Kijkt u maar. De maandelijkse AOW-uitkering, exclusief vakantiegeld, is vanaf 1 januari 2017 voor een alleenstaande € 1.153,35 bruto. Gaat uw AOW-uitkering bijvoorbeeld drie maanden later in? Dan heeft u een AOW-gat van een kleine € 3.600,-.

Een AOW-gat dichten: de mogelijkheden

Voor mensen die een WW-, WAO- of WIA-uitkering ontvangen, is er weinig aan de hand. Deze uitkeringen lopen gewoon door tot de AOW-leeftijd. Anders is het voor mensen die vanuit een arbeidssituatie stoppen met werken. Heeft u een klein of helemaal geen aanvullend pensioen en weinig spaargeld? Dan zijn de gevolgen van een AOW-gat niet gering.

Doorwerken na uw pensioenleeftijd is ook een optie. Praat hierover met uw werkgever. En als dit niet kan, dan kunt u mogelijk aan de slag als zzp’er. Lijkt dit u wat? Neem dan contact op met de Kamer van Koophandel. Ook bij Doorwerkgever kunt u uw licht opsteken over de mogelijkheden om door te werken. Tenslotte kunt u mogelijk gebruik maken van de overbruggingsregeling.

Het AOW-gat en de overbruggingsregeling

In het verleden heeft u rekening gehouden met de inkomsten van uw vroegpensioen en dat de AOW uw financiële vangnet zijn. Maar nu ziet de wereld er heel anders uit.
Komt u in financiële problemen doordat de AOW-leeftijd omhoog is gegaan? Dan geldt de overbruggingsregeling misschien voor u. De overbruggingsuitkering is alleen bedoeld om het AOW-gat te overbruggen als dat het gevolg is van de verhoging van de AOW-leeftijd. Ook geldt dat u voor 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gegaan moet zijn en dat u voor 1954 geboren bent. Als u op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een aantal vragen beantwoordt dan weet u snel of u in aanmerking komt voor een overbruggingsregeling.

Maximumbedragen overbruggingsuitkering

Hoeveel overbruggingsuitkering u kunt ontvangen, hangt af van het aantal jaren dat u AOW heeft opgebouwd en uw inkomsten. De overbruggingsuitkering kan nooit hoger zijn dan uw laatste VUT (of vergelijkbare) uitkering of uw ouderdomspensioen.

Vanaf 1 januari 2017 is het maximumbedrag per maand (exclusief 8% vakantiegeld) voor alleenstaanden € 1.158,80. Voor mensen met een partner is het bedrag € 749,12.

Looptijd overbruggingsregeling

De overbruggingsregeling is ingegaan op 1 oktober 2013 en werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013. Het gaat om een tijdelijke regeling, die eindigt op 31 december 2022.

Meer weten over het AOW-gat en de overbruggingsregeling?

De uitvoering van de AOW is in handen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wilt u meer weten over het AOW-gat en de overbrugginsregeling? Kijkt u dan op de website van de SVB.

Doorwerken?

 

 

 

 

 

Volg ons:

[social_icons type=”circle_social” icon=”fa-facebook” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.facebook.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-twitter” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://twitter.com/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″][social_icons type=”circle_social” icon=”fa-linkedin” use_custom_size=”no” size=”fa-lg” link=”https://www.linkedin.com/company/doorwerkgever” target=”_self” icon_color=”#000000″]