Wat is het gemiddelde pensioeninkomen in Nederland?

door | jan 30, 2019 | uncategorized | 0 Reacties

Vorige week ontmoette ik de charmante Fred. Fred is 80 jaar en werkt 7 dagen per week als taxichauffeur op besloten ritten met af en toe wat straattaxi. Fred werkt voor de inkomsten. En om bezig te blijven.

Fred inspireerde mij tot de vraag wat eigenlijk het gemiddelde pensioeninkomen in Nederland is. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het pensioeninkomen in Nederland heel divers is. De een spaart meer dan de ander of heeft veel langer (hogere) premies betaald. Iedereen heeft uiteindelijk recht op AOW. Ik heb even opgezocht wat de AOW-bedragen voor 2019 zijn. Dit hangt af van verschillende factoren. Ben je alleenstaand of samenwonend en ontvangt je partner ook AOW?

Onderstaand heb ik het in een overzicht gezet, zowel bruto als netto. Deze bedragen gelden alleen als je al AOW ontvangt en 100% AOW hebt opgebouwd. Bij Fred was dit dus niet het geval doordat hij een groot deel van zijn leven in Zuid-Afrika heeft gewoond.

Ook kunnen de nettobedragen enigszins verschillen omdat deze bedragen afhangen van het totale inkomen.

Berekening pensioeninkomen

Het aanvullend pensioen, dat je opbouwt via de organisatie waar je hebt gewerkt, is gemiddeld ongeveer € 900,00 bruto per maand. Veel mensen hebben daarbij een uitkering van een lijfrente die ze eerder hebben afgesloten of een spaarpot. Het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat 65-plus huishoudens uiteindelijk gemiddeld een pensioeninkomen van € 3.170,- bruto hebben.

Best een hoog gemiddelde als je er van uitgaat dat een gepensioneerde alleenstaande man het gemiddeld met een bruto inkomen van € 2.370,- moet doen.

Dit zet mij wel aan het denken over mijn eigen pensioeninkomen. Ontvang ik uberhaupt nog wel AOW vraag ik mij af? Als ik mijn AOW-leeftijd bereken bij de SVB is deze geschat op 70 jaar en 3 maanden. Mijn AOW gaat in op 24 januari 2051. De grote vraag blijft dan natuurlijk om welk bedrag het zal gaan. Ik hoop maar dat er in 2051 nog een Doorwerkgever is ?

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Dit kan per persoon verschillen, afhankelijk van verdere opgaves uit inkomsten.

*Per 1 juli 2019 zijn de AOW-bedragen omhoog gegaan. Hier leest u de om welke bedragen het gaat.